30.10.07

Censura als blogs?


Publicava divendres passat El País una notícia que podríem qualificar si més no de curiosa. El titular deia : "Italia prepara una ley para controlar los blogs" i s’explicava quina era lo proposta de llei per controlar i regular l’ús i publicació dels blogs en aquest país. Les mesures que es pretenen prendre van des de l’obligació de contractar un periodista col·legiat que faci la funció de director de la publicació, registrar-se com una empresa editorial o gravar-lo amb impostos.

Evidentment, la resposta per part de la blogosfera italiana ha sigut immediata i contundent, fins el punt que el Govern italià es planteja, com no podia ser d’altra manera, la retirada d’aquesta llei.
També s’informa que algun blog, en concret el del professor de la Universitat de les Illes Balears, Ricardo Galli, ha hagut de retirar el seu blog degut als posts publicats.

La lectura que podem fer d’aquesta notícia és doble: d’una banda, podem prendre’ns-la com una anècdota, una idea absurda d’un Govern que pretén desviar l’atenció sobre altres temes o que simplement no ens saben més, o bé com un primer toc d’atenció sobre les polítiques de determinats governs sobre aspectes que molesten o no agraden.

Fa un temps, si no recordo malament ja es va publicar un manifest sobre l’ètica del blogger en el que es demanava una actitud de respecte envers els altres i les seves opinions i que els blogs no fossin una eina d’atac cap a aquelles tendències, idees i col·lectius amb els que no es comparteixen idees. Potser un codi deontològic del blogger no és una mala idea, si més no és una opció, i és el que pretén esdevenir aquest manifest.

Ara bé, intentar controlar fins a l’extrem que proposa el govern italià no és un acte de control, això té un altre nom: censura.