7.11.07

Un fet desagradable

Es publicava el dijous 25 doctubre un article d’opinió a El País sobre la situació de la Biblioteca Nacional de Sarajevo que va quedar pràcticament destruïda durant la guerra que va arrasar aquell país als anys 90.
L’objectiu de l’exèrcit serbi no era altre que destruir completament una cultura mitjançant l’eliminació del seu llegat històric i literari que recollia la biblioteca nacional. Es va perdre prop del 40% dels fons, un total de 600.000 documents de gran valor entre els que hi havia col·leccions medievals, documents en diferents alfabets…
Part del personal va intentar protegir al màxim la biblioteca, alguns d’ells van morir durant la guerra i la plantilla ha quedat reduïda gairebé a la meitat. Malgrat tot, les ganes de tirar endavant, de tornar a construir la biblioteca, la seva cultura ha fet que avui la biblioteca hagi pogut tornar a obrir les seves portes, algunes sales de lectura, s’hagin recuperat part dels seus fons, publiquin una revista de caire intel·lectual, Bosniaca i que gràcies a la cooperació internacional, hagin pogut restaurar la seva façana d’estil modernista projectada originalment per l’arquitecte vienès Carl Patch.
Una iniciativa digna d’admiració, una mostra de coratge i lluita i un exemple per a tots.