23.5.08

El record de la biblioteca pública

Escrivia Antonio Muñoz Molina al suplement Babelia del passat dissabte (02.0.2008) un deliciós article sobre el que representa la biblioteca pública i l’experiència lectora en aquests espais. Com l’acte de la lectura i l’escriptura, solitaris per naturalesa, es converteix en un acte social, en un compartir sense compartir, en un estar i no estar.

Tots els que tenim o hem tingut relació amb una biblioteca pública ens podem veure clarament reflectits en les diferents experiències que, Antonio Muñoz Molina, escriu magistralment i recrea, en el seu cas en la biblioteca pública d’Úbeda.

Voldria destacar la primera frase que defineix a la perfecció el que representa o hauria de representar la biblioteca dins del municipi: “Una biblioteca pública no es sólo un lugar para el conocimiento y el disfrute de los libros: también es uno de los espacios cardinales de la ciudadanía. Es en la biblioteca pública donde el libro manifiesta con plenitud su capacidad de multiplicarse en tantas voces como lectores tengan sus páginas; donde se ve más claro que escribir y leer, dos actos solitarios, lo incluyen a uno sin embargo en una fraternidad que se basa en lo más verdadero y lo más íntimo que hay en cada uno de nosotros y que no tiene límite en el espacio ni en el tiempo”.

Aquesta gran oda a la lectura, els llibres i l’acte lector és una d’aquelles petites peces que tothom ha de guardar a l’hemeroteca personal i treure’l en aquells moments de “depressió”, quan no tenim gaire clara la nostra missió, quan pensem si val per alguna cosa el que estem fent...

Magnífic!