19.8.08

Llibre digital, en paper, virtual?

El debat entre llibre digital i en paper és un dels permanents dins del món editorial. L’aparició del Kindle, ja fa un cert temps, sembla revolucionar el mercat (com molts altres gadgets per l’estil) del llibre electrònic o digital.

És curiós que malgrat l’empenta que des de diversos sectors se li ha volgut donar no ha tingut l’acollida que es pensaven tot i que vivim en un moment en que tot aparell que contingui en el seu nom un i... o un e- és èxit segur de ventes. Sabem que un llibre, per molt electrònic que sigui, no deixa de ser un llibre i que no es vendrà al mateix ritme que un telèfon (tot i que no deixa de ser un telèfon) o una videoconsola. Sembla ser que l’èxit de l’eina d’Amazon, Kindle, ha estat força discret ja que la pròpia empresa es nega a donar xifres de venda.

És cert que l’e-book té molts avantatges respecte al llibre tradicional:

Lleuger, pesa només 295gr.
Bateria per 30 hores de lectura (difícil aquest càlcul, ja que ningú
llegeix al mateix ritme ni velocitat!!!)
Només 15 cm. d’alçada
Pot emmagatzemar unes 200 hores (suposo que depèn de l’obra)


Ara bé també té els seus inconvenient, i el principal crec que és la manca de material, no obstant comencen a aparèixer diverses editorials especialitzades (Leer-e) i algunes ja fan els seus llançaments alhora en paper i digital (la darrera obra de Noah Gordon, El celler, es va publicar en format digital abans que la versió en paper) o altres projectes com el Google Library.

El mercat de l’e-book va creixent i ampliant la seva oferta de títols i d’aparells lectors i en un futur proper el seu ús serà molt més ampli, ara bé no sé si l’ús serà com a lectura d’oci o de treball, ja que les prestacions de cara a l’àmbit professional poden ser molt àmplies (lectures de projectes, memòries, informes...).

Penso que el llibre digital i el llibre tradicional estan destinats a conviure ja que l’experiència de la lectura en suport paper, l’olor de paper nou, el tacte de les cobertes... no el podrà substituir cap aparell.



Més informació: Barnet, Àlex “El e-book busca su hueco” dins Cultura/s. Núm.320, p.11.