25.9.11

Canvi de perspecitva a les biblioteques escolars. Reptes davant la nova realitat

Les biblioteques escolars són, o haurien de ser, un dels eixos i fonaments de qualsevol projecte d'escola. El suport a la lectura, a l'estudi, el foment de la imaginació i la creativitat són alguns dels rols que aquest equipament desenvolupa en la seva tasca diària.

Ara bé, la realitat social i per tant dels centres educatius ha canviat significativament els darrers anys i l'aparició de les TIC han accelerat aquest canvi. I com no podia ser d'una altra manera també afecta a la biblioteca. 

Crec que la biblioteca ha de viure de la realitat del centre i de la societat i ha d'adaptar-se a aquests canvis i això també inclou la seva pròpia essència. La biblioteca ha d'adoptar i adaptar-se a les noves necessitats informacionals dels alumnes. La biblioteca ja no és aquell "temple de la informació i el coneixement" ja que ara la informació està també disponible a les llars via web. Necessitem un canvi, una renovació profunda i intensa que doni un plus, un extra que faci d'aquest equipament un espai únic i singular. 

Hem de transformar la biblioteca escolar potenciant les dinamitzacions, oferint activitats originals aprofitant els recursos didàctics i pedagògics dels centres, col·laborar amb els docents per adaptar-nos a les necessitats dels alumnes, obrir-nos  i relacionar-nos amb altres centres (biblioteques escolars i públiques), sortir de les activitats clàssiques per crear noves activitats, potser llunyanes al món dels llibres, però més properes a la comunitat educativa (un objectiu que no podem perdre mai de vista).
Necessitem un canvi!!! Fem de les biblioteques escolars un espai de trobada, de treball on potser no imperi el silenci però si l'intercanvi d'idees, el foment de la imaginació... fem el canvi?