8.6.07

Bibliotecaris a les biblioteques escolars

Fa pocs dies llegia un article a la revista Abareque de José García Guerrero que és el coordinador del Pla Experimental pel desenvolupament de les biblioteques escolars a Màlaga.
En aquest article es diu que la biblioteca ha de ser una eina clau dins de la vida del centre i que ha d'intervenir de manera directa en el desenvolupament de diverses eines com pot ser el Projecte del Lectura de Centre (PLEC) i el programa d'alfabetització informacional (ALFIN).
El fet que el bibliotecari i la biblioteca escolar han d'intervenir en la redacció, desenvolupament i aplicació d'aquests és evident, però el fet que hem va cridar més l'atenció va ser quan proposava que el personal de les biblioteques escolars s'havia de ser professionalitzar.
Crec que ja existeixen professionals, molt capacitats, per dur aquesta tasca sense cap tipus de problema: els bibliotecaris (o documentalistes, o gestors d'informació, digueu-li com volgueu).
Aquest tema fa molt temps que està a debat. A les darreres jornades de documentació ja se'n va parlar de tema, amb molta polèmica, per cert. Quin perfil és el millor per treballar en una biblioteca escolar, doncs? Crec que en un altra àmbit, si es fessin propostes d'aquest tipus tothom saltaria "a la yugular".
Els problemes es solucionen, segons alguns, amb formació. Formant a les persones a qui encarreguen el projecte de la biblioteca escolar en biblioteconomia... fins quan aquestes idees???

2 comentaris:

Eli Ramirez. ha dit...

si, realment és un problema. I és veu molt més quan ho compares amb altres professions. He estat mirant el teu antic post (al quan fas referència aqui) i si, l'exemple dels metges és molt il·lustratiu. No sé, no es té en compte als bibliotecaris, potser és perquè molts es pensen que la nostra feina és una cosa fàcil i que qualsevol persona/col·lectiu pot (amb una petita i prèvia formació) fer la nostra feina.

:(

Albert ha dit...

Crec que el problema és una barreja de vàries coses: per una part el considerar que és una feina fàcil, que endreçar llibres i recollir ho pot fer qualsevol i que amb un parell de curset està solucionat (llavors no sé perquè els llicenciats ens hem estat 5 anys a la facultat, encara que també aquest és un altre tema) i l'altre problema és que no ens sabem vendre (poca gent coneix en profunditat que fa una bibliotecari-documentalista, fins i tot molta, moltíssima gent no sap ni que això és una carrera) i tampoc sabem defensar el nostre espai... potser és deixadesa, manca d'iniciativa... espero que la cosa millori perquè sinó ho tenim complicat! :-((