16.7.05

Projecte "Nascuts per llegir"

Notícia publicada a El Periódico de Catalunya el 16.07.2005:
La Generalitat vol familiaritzar els nadons amb la lectura.
M. EUGENIA IBÁÑEZ. BARCELONA
Els nadons que neixin en 20 municipis de Catalunya en els pròxims tres anys ho faran amb un llibre sota el braç o, el que pot significar el mateix, amb un programa de promoció de la lectura destinat a ells i amb els seus pares com a intermediaris. Ahir, les conselleres de Cultura, Caterina Mieras, i Salut, Marina Geli, van presentar Nascuts per llegir, una campanya que vol familiaritzar els nadons amb el llibre a partir dels tres mesos i que aspira a arribar als 50.000 nens que s'espera que neixin en aquests municipis fins al 2007.
La campanya s'ha fet amb anterioritat a Itàlia, Suècia, la Gran Bretanya i els Estats Units. A Catalunya, el projecte implica les dues conselleries, bibliotecàries, pediatres, infermeres de pediatria, llevadores i especialistes en literatura infantil. La prova pilot es portarà a terme als municipis d'Abrera, Amposta, Balaguer, Barcelona --als districtes de Sant Andreu, Sant Martí, Eixample i les Corts--, Blanes, Cerdanyola, el Vendrell, Figueres, Mollerussa, Montmeló, Montornès del Vallès, Palafrugell, Reus, Ripollet, Roses, Tàrrega, Torredembarra, Vidreres, Viella i Vila-seca.Els professionals de la sanitat que tenen els primers contactes amb la futura mare, que segueixen el seu embaràs i el nadó, fins als 3 anys, informaran els pares dels avantatges que per al nen té l'aproximació precoç als sons de la lectura i al llibre com a objecte. Les llevadores introduiran el tema com una recomanació més de les moltes que ofereixen als pares sobre qüestions com el son dels nadons o la importància de l'afectivitat. La Conselleria de Cultura ha editat uns punts de llibre que quedaran a l'abast dels pares a les sales d'espera i que detallen les fases de la campanya.
LLEGIR EN VEU ALTAEs recomana als pares, per exemple, llegir en veu alta als nens a partir del primer mes de vida, posar a la seva disposició el màxim nombre de llibres possible i visitar amb ells les biblioteques públiques com més aviat millor, per introduir aquest paisatge visual entre els seus costums. Un altre dels punts de llibre recomana lectures als pares relacionades amb l'atenció als seus fills i els suggereix títols de contes.Ni Sanitat ni Cultura han previst pressupostos especials per a la campanya, segons va informar ahir la consellera Geli. L'esforç per difondre els avantatges de Nascuts per llegir recaurà sobre els professionals de la sanitat pública involucrats en el projecte, els bibliotecaris i els ajuntaments, a qui correspondrà aportar el material pertinent. Barcelona, per exemple, a través del Consorci de Biblioteques, oferirà lots de llibres i material divers en diferents centres mèdics especialitzats, organitzarà conferències i muntarà clubs de lectura per a pares. Passats aquests tres anys, les dues conselleries faran el balanç de la campanya en els 20 municipis on en aquests moments començarà la prova pilot.