29.4.09

Les TIC a l'educació

Tots els que estem relacionats d'una manera o una altra en el món de l'educació (pares, mestres...) tenim una missió molt important: formar persones.

Des del món de la biblioteconomia ja fa temps que es veu la necessitat de conèixer i aplicar les TIC dins de les nostres realitats.

La biblioteca escolar no és una excepció i des de moltes ja fa temps que es treballa amb aquest concepte.

En aquest vídeo es fa una reflexió de per què hem d'adaptar-nos a aquest canvi (si es que encara no ho hem fet!!!)




26.4.09

Ver para leer

No se com vaig arribar a descarregar un PDF amb el títol Ver para leer.

Un document d'unes 80 pàgines en les que s'explica la història del llibre il·lustrat, què és, quina funció té, com podem motivar a llegir a través dels àlbums... en definitiva un petita joia que es publica des de la secció de biblioteques escolars del Centro de Recursos para el Aprendizaje de Xile (la secció de recursos pedagògics és una petita mina farcida de tresors!)

S'han de destacar alguns del articles que conformen el llibre:
  • Cómo motivar la lectura a través del libro álbum.
  • La función de la imagen en el álbum
  • Herramientas de la ilustración para construir significados
A més d'acompanyar-lo amb una petita història del llibre il·lustrat i una selecció bibliogràfica força important.


il·lustració:Subi
Valoració: excel·lent!!!!

Bibliotecas Escolares CRA / Ministerio de Educación: Ver para leer. Acercándonos al libro álbum. Santiago, MINEDUC, 2008.

21.4.09

Il·lustradors: Subi

Voldria recomanar-vos un espai web especial. Es tracta de la pàgina de l'il·lustrador Subi i l'escriptora Anna Obiols: Subianna.

Es tracta d'un espai especial en el que un il·lustrador i una escriptora comparteixen una mateixa web. De la il·lustració podríem destacar la varietat de registres: científic, còmic, humorístic... amb un traç dinàmic i viu, ple de detalls que aporten un valor afegit a les il·lustracions.

Subi i Anna fan una proposta molt especial en el que es combina el treball de l'il·lustrador amb el de la creació literària... un fet no gaire freqüent i crec que molt enriquidor.


18.4.09

Les biblioteques i les catedrals del coneixement

Fa uns dies publicava el diari El País que el proper dia 21 s'innaugurará el que podríem definir com la biblioteca d'Alexandria del segle XXI, la Biblioteca Digital Mundial.

Consisteix aquest recurs, que tampoc varia gaire d'altres iniciatives com Europeana, i que recull diversos documents, significatius dins de la història de la humanitat, organitzats per origen geogràfic i disponibles amb una important informació complementària.

Però el meu dubte és si funcionarà i serà un punt de referència o quedarà com una iniciativa més i amb una presència testimonial.

+ informació: "La mayor "catedral intelectual" se alza en Internet"

.

11.4.09

Contes interactius

Hi ha moltes maneres de veure i explicar contes. Una opció és aquesta proposta: Cuentos interactivos on l'usuari forma part de la història ja que hi participi activament en el seu transcurs. D'aquesta manera el nen/a - adult/a que escolti la història ha d'estar molt atent als esdeveniments per poder participar.

Els contes s'agrupen en dues grans seccions "Ivan y Navi" i "El mundo al revés" on dins trobarem una bona col·lecció d'històries per escoltar. Unes il·lustracions molt treballades i acurades que es completen amb una excel·lent narració fan d'aquesta web un espai acollidor i captivador.



Informació aconseguida a través de Les TIC a l'educació.

9.4.09

Petites faules

Avui he ensopegat amb un proposta a la tele força interessant. Es tracta de la sèrie Petites faules que s'emet al K3 cada dia a les 18.00.

És una sèrie on es narren les faules d'Isop i Lafontaine amb uns il·lustracions en ombres. Unes històries molt conegudes però que captiven a grans i petits.

Recorda en certa manera al programa Una ma de contes que també emet el K3.

Us deixo amb una mostra.




5.4.09

Il·lustradors: Brian Lies

Descoberta personal d'un nou il·lustrador: Brian Lies. (una web força interessant). A través de l'excel·lent i molt recomanable blog Pinzellades al món he arribat al llibre Murciélagos en la biblioteca (publica Juventud).
Aquests ratpenats prenen una gran importància dins de l'obra de l'autor (disposen de blog propi cadascun dels ratpenats).