27.12.12

El millor del 2012 en literatura infantil

Ens apropem al final de l'any i comencen a aparèixer rànquings i llistats dels llibres més venuts, més llegits, millor editats... del 2012.

A continuació us deixo un enllaç a una selecció molt interessant de llibres per poder acabar d'escriure la vostra carta als reis...


Font: de Papeles Perdidos (El País).


11.11.12

Beta Permanent: una bona proposta!


Aprofito l'ocasió per recomanar-vos un programa de ràdio molt interessant. El seu nom és Beta Permanent s'emet des de Ràdio Sant Fost, una emissora local i digital de Sant Fost de Campsentelles. 

L'objectiu del programa és fer arribar la tecnologia d'una manera senzilla, fàcil i aclaridora al públic general. Estarem d'acord que moltes vegades els conceptes tecnològics no són gaire entenedors i que el ritme al que evoluciona encara dificulta més la comprensió. Aquest programa divulgatiu vol trencar amb aquests mites i fer arribar a tothom les TIC. Tot això es resum molt bé en el seu eslògan: "aprendre cada dia en un món canviant".

Tinc l'honor de participar en aquesta iniciativa amb una petita secció d'apps educatives en la que es fan anàlisis d'aplicacions de contingut educatiu.

Un programa que tot just acaba d'arrencar i que esperem que creixi amb la mateixa força i il·lusió amb el que es prepara.

Podeu seguir el programa a través de les xarxes socials Twitter (twitter.com/betapermanent) i Facebook (facebook.com/betapermanet).

Podeu escoltar els programas des del play list de la pàgina principalhttp://radio.santfost.cat

8.11.12

Bibliotecaris escolars i tecnologia

La biblioteca escolar és un suport fonamental en els processos d'ensenyament-aprenentatge de l'alumne recolçant aquestes activitats oferint el material necessari per assolir els objectius didàctics establerts. La irrupció de les TIC a l'escola ha afectat de manera directa la manera de concebre la biblioteca i d'accedir a la col·lecció.

Les biblioteques escolars que estan equipades amb material tecnologia veuen com se'ls hi obre una nova via d'enriquir i fer créixer la seva col·lecció. La possibilitat d'accedir a infinitat de recursos digital i la seva gestió obliga al bibliotecari a formar-se en matèria digital per tal de fer-ne un ús adequat i poder explotar-los al màxim.

En els darrers anys s'han anat ampliant els serveis i materials disponibles i ha provocat un augment important en l'oferta de recursos. Una mostra:


Font: The Digital Shift.

Aquest nou recurs esta generant un nou perfil de bibliotecari escolar que està molt avesat a gestionar tots aquests recursos obrint el ventall de possibilitats i opcions de funcions de la biblioteca.


Estem davant d'una evolució de les funcions del bibliotecari escolar, davant d'un nou escenari, de noves possibilitats.

Consultar article: 



17.10.12

I com afectarà a la biblioteca escolar?

Avui he trobat una infografia en la que fa una comparativa entre l'educació actual i una projecció de l'educació l'any 2025. 

En aquesta visió "futurista" el canvi respecta a l'actualitat és brutal, fins aquí tot normal. Ara bé, si mirem amb detall com són aquests canvis veiem que tots van dirigits a la substitució de la persona per la màquina. L'automatització és una de les grans estrelles convidades en aquest nou futur.

La meva sorpresa ha estat veure com en un entorn tan social com és l'escola, on els interaccions són vitals, com poden ser subsituïts els docents? I si això passa a l'escola què pot passar amb la biblioteca? Es convertirà en una mena d'oficina de banca on màquines a l'estil "caixer automàtic" oferiran els materials per a la seva, ja no lectura física, sinó descàrrega?

És cert que molts processos es poden automatitzar, i és més, cal automatitzar-los però potser que la decisió més difícil serà seleccionar correctament què s'automatitza i que no.


8.8.12

Monogràfic ALFIN

L'alfabetització informacional (ALFIN) és un concepte molt important que juntament amb l'extensió de l'ús de les TIC als centres educatius està prenent un paper molt rellevant (el que sempre hauria d'haver pres) en les accions educatives. Si a aquest asepecte afegim la vertebració del currículum a partir del treball en competències... trobem un escenari educatiu amb una perspectiva molt interessant per a les biblioteques escolars.

La biblioteca escolar ha de jugar un aspecte trascendental en el desenvolupament i treball de la competència digital i de tractament de la informació, ALFIN en definitiva. Des de la biblioteca es poden plantejar activitats i fins i tot matèries en les que es treballin conceptes relacionats amb el desenvolupament d'aquesta competència.Algun exemple és aquest: "Coneixem la Plaça Pompeu Fabra" en el que a partir de l'estudi d'una plaça propera a l'escola es vertebra tot un projecte en el que els alumnes, desenvolupant estratègies de recerca i tractament de la informació, han de crear materials explicant qui era Pompeu Fabra, flora del parc... generant coneixement!!!

La Revista Española de Documentación Científica presenta un monogràfic sobre ALFIN amb articles de personalitats molt reconegudes en aquest àmbit i amb un tractament divers i molt interessant. Lectura recomanda!


5.8.12

Triar lectures a secundària

En aquest decàleg es proposen i ofereixen consells i criteris per poder fer una tria adequada... una tasca difícil i sempre complicada.

La proposta de la Gemma Lluch fa incidència en alguns aspectes rellevants per poder fer una selecció adequada.



2.8.12

La biblioteca escolar

Al Blog de Mestres de Catalunya Ràdio dediquen un programa especial a la biblioteca escolar. 

En aquest programa es parla de quina ha de ser la funció de la biblioteca de l'escola i quina és la seva funció a partir d'una experiència concreta, la de l'escola Orlandai de Barcelona.

31.7.12

Compartir és important...

El fet de compartir i intercanviar experiències és un factor decisiu en la millora i evolució de la qualitat educativa. Aquest vídeo és un clar exemple:


28.7.12

Biblioteca Digital

Us present un recurs de materials educatius lliures que la Biblioteca de Libros Digitales ens posa a disposició.

Es tracta d'una col·lecció de materials de temàtica educativa en la que podem trobar des de llibres de text a materials educatius de molt interès...

Un exemple seria aquest:


27.7.12

Treball lector

En aquest recurs es donen pautes per reforçar el treball de lectura i comprensió. Es fa especial incidència en la millora de la velocitat lectora... propostes interessants!



21.7.12

Llibres protagonistes!

En aquest banc d'imatges trobareu una col·lecció brutal d'il·lustracions que tenen com a motiu principal els llibres.

L'il·lustrador és l'Alireza Darvish que presenta la seva obra en tres grans seccions: il·lustració, animació i pintura.

Molt recomanable la secció d'il·lustració...


18.7.12

Com gestionar la biblioteca escolar

Aquesta presentació de l'Encarna Isanda fa una repassada general sobre tots els elements que hem de tenir en compte al moment de crear o de gestionar una biblioteca escolar.

Hi ha molts processos que són molt importants, des de la catalogació, la classificació, l'esporgada... que s'han d'analitzar i evaluar per a garantir un correcte funcionament de la biblioteca.

Ara bé, també és molt important disposar d'un pla de gestió, o pla estratègic, que ens marqui el camí i ens pauti una mica les actuacions. Establir una missió i un conjunt de metes que ens indiquin quines són les vies i possibilitats que tenim per aconseguir-ho faran que siguem més eficients en la nostra feina i que el nostre projecte sigui molt més sòlid.

16.7.12

Bibliografia imprescindible!

El passat mes de juny es van celebrar a Badalona, a la biblioteca Can Casacuberta, unes interessants Jornades sobre biblioteques escolars. Van haver-hi intervencions molt interessants de gent de gran prestigi en la matèria: Jaume Centelles, Encarna Isanda, Anna Blasco... i que van concloure amb la gran Mercè Escardó.

La seva intervenció va ser senzillament genial! Una "hora del conte" en la que va fer una repassada de quin és el procés d'adquisició de la lectura per part dels infants i aconseguir que tinguin un bon hàbit lector... Us enllaço la bibliografia perquè és esplèndida.

Podeu consultar totes les ponències i materials des de la web de la Jornada, esperem que es repeteixi!


5.7.12

Visca els mestres i visca la creativitat!

Aquest vídeo està realitzat per una mestra que, en perdre la seva feina a l'escola, decideix buscar una via per mostrar les seves capacitats... 

Oblidem-nos dels currículums en paper i mostrem realment què sabem fer!

24.5.12

Tecnologia & lectura

Qui ha dit que la tecnologia i la lectura i els llibres són incompatibles?

Jo crec que són conceptes complementaris i que, utilitzats de la manera adequada, són enormement enriquidors. Podem utiltizar tauletes digitals com a eines de suport i millora del procés lector.

En el vídeo que us presentem a continuació podeu veure com, amb l'ajuda d'ipads, els nens i nenes milloren els seu procés de lectura a partir de la gravació de les lectures que ells mateixos fan i l'audició que en fan posteriorment.

La tecnologia té un paper secundari però bàsic en tot aquest procés. Una bona iniciativa!

16.4.12

Ràdio a la biblioteca escolar

Amb gust de llibres és el programa de ràdio de la biblioteca de l'escola Sant Andreu (Badalona).

És un programa amb una certa "història" ja que enguany s'està gravant la 3a temporada! i sembla que és un tot un clàssic a l'escola.

L'equip està formar per alumnes de 5è i 6è de primària que es reuneixen un cop per setmana a la biblioteca per decidir els continguts i redactar el guió. Fan servir eines com GDocs per elaborar el programa i poder fer un seguiment proper de la feina de la resta de companys i donar un cop de mà si és necessari.

Una activitat molt divertida i enriquidora!

Si voleu saber més... entre al Biblioinformatiu, el blog de la biblioteca.

Podeu escoltar també el darrer programa: 

14.4.12

Cap de Setmana al Món Llibre

Un any més arriba a Barcelona la Fira de la literatura infantil, arriba el festival Món Llibre.


Durant tot el cap de setmana podreu gaudir amb les espectaculars activitats programades... no només pels més petits sinó també pels adults.


Un exemple...

17.3.12

Mestres àvies recuperadores de contes

De tant en tant apareixen experiències genials i entranyables com aquesta que proposen des de Rosa Sensat en la que un grup d'àvies-mestres s'ofereixen a les esocles per fer hores del conte.




Segons elles mateixes ho fan per:



  • Volem continuar utilitzant els contes com a lligam tradicional entre els nens i els joves amb la gent gran.
  • Intentem recuperar històries i mites clàssics.
  • Voldríem mantenir el goig de l'oralitat.

I tot a canvi de...

un somriure, una flor... i el transport.


Per cert, sense disponibilitat pel que queda de curs!


No és genial?


Més informació a: MARC (Mestres Avies Recuperadores de Contes)

23.2.12

Aprendre a llegir

La lectura, i supuso que tots estarem d'acord en això, és un dels processos fonamentals d'aprenentatge i que intervés en tototes les àrees de l'ensenyament i l'aprenentatge. Una bona capacitat i competència lectora és un aspecte important i amb molt influència sobre l'evolució en l'aprenetatge d'una persona.

Val a dir que la competència lectora engloba els processos de comprensió. Si és important llegir correctamnet, evidentment, és igual o més important comprendre correctament els textos.

Les biblioteques escolars han de prendre part en aquests processos i participar en la millora o adquisició d'aquesta competència. Les vies i la varietat de formes amb que ho pot fer és tan àmplia com ho sigui la nostra imaginació.

El fet de presentar la lectura i els llibres com un premi, recompensa... "vendre'l" de manera atractiva... tindrà una influència decisiva.

En aquest vídeo del programa de TV3 Quequicom nes donen unes postes de quin és el procés d'adquisició de la lectura.

15.2.12

Roger Olmos en acció!

Tots coneixeu l'obra i estil de Roger Olmos, un autèntic crack! 
Doncs ara el podeu veure en acció!!!




7.2.12

Biblioinformatiu: el blog de la BiblioTIC

Després d'un temps de pausa... torna el Biblio's!
En aquesta ocasió vull presentar-vos el blog de la Biblioteca escolar del Col·legi Sant Andreu, la BiblioTIC.

En aquest espai podeu conèixer què es, com es fa, accedir a recursos, vídeos, xarxes socials, activitats i moltes coses més que es fan a la biblioteca.

Esteu convidats!


2.1.12

Esporgar: com, quan, per què?

Continuem amb els documents de gestió de la biblioteca escolar. Si anteriorment han estat eines d'anàlisi i avaluació ara és el torn de l'esporgada.

Costa encarar aquesta tasca i cal tenir clars quines són les nostres necessitats i tenir un criteri clar per realitzar aquest procés.

El document "Esporgar la biblioteca a l'escola i a l'institut" pot ser una base per poder crear la nostra pròpia política. Ara bé cal ampliar aquest material a altres coneptes com la selecció, la compra, la gestió de donacions...

Un document molt útil!