6.6.13

Apps educatives: Scrapad i Scribble Press

Una nova secció d'aplicacions educatives per al programa de tecnologia de Ràdio Sant Fost, el Beta Permanent.

En aquesta ocasió us volem donar a conèixer un parell d'aplicacions educatives dirigides al treball amb educació plàstica.



2.6.13

La lectura en un centre educatiu

En aquesta publicació de la Generalitat de Catalunya se'ns presenten diversos temes en els que, la biblioteca escolar, pot tenir un paper molt important com a ens dinamitzador de l'activitat lectora en els centres educatius.

La biblioteca escolar hauria de ser un dels fonaments importants en la construcció i desenvolupament del Pla Lector de Centre (PLEC) i es fan algunes propostes interessants com la de fixar la col·laboració que ha d'existir entre la biblioteca públic i l'escolar, proveïr de fons i equipaments a les biblioteques dels centres...

Un molt bon recurs que podeu descarregar!


29.5.13

App educativa: Socrative

En aquesta ocasió us vull presentar una aplicació extraordinària pel treball a l'aula: Socrative.

Aquesta aplicació ens permet crear diferents tipus de qüestionaris i interactuar d'una manera... diferent.

Si voleu saber-ne més, escolteu aquest audio!



Tambeu podeu escoltar el programa complet, el Beta Permanent de Ràdio Sant Fost.

25.5.13

La competència lectora, una clau per a l'aprenentatge

Una interessant conferència d'Isabel Solé, experta en didàctica de la llengua i en lectura.

Agafeu crispetes... i a gaudir i aprendre!


1.5.13

Flipboard al Beta Permanent



Ja podeu escoltar la secció d'aquesta setmana del Beta Permanent, el programa sobre tecnologia de Ràdio Sant Fost.


Aquesta setmana de l'aplicació que us parlaré serà Flipboard, un gestor de continguts i una eina de publicació de revistes digitals molt potent.









27.4.13

Existeix una recepta màgica?


Existeixen les receptes màgiques per aconseguir lectors? Jo sempre he pensat que no, que els lectors es fan... i sí que podem fer petites accions que ens condueixin a començar a crear dinàmiques, hàbits, costums... per generar l'hàbit lector entre els més petits.

En aquesta publicació en Joan Carles Girbés ens dóna consells bàsics per poder-ho aconseguir en aquesta interessant de la Fundació Bofill que podeu descarregar en PDF.


12.4.13

Apps Educatives - Comics

L'emisora de ràdio de San t Fost de Campsentelles, Ràdio Sant Fost, té un programa molt interessant dels que ja us he parlat alguna vega, el Beta Permanent. En aquest programa,  centrat en la tecnologia i la seva implementació educativa, compta amb una secció específica sobre apps educatives en la que jo hi participo.



Aquesta setmana, coincidint amb la celebració del Saló del còmic, la secció de les apps està dedicada a aplicacions relacionades amb la creació, selecció o gestió de còmics.

La podeu escoltar des d'aquí!


Mon llibre 2013

Aquest cap de setmana arriba una de les grans cites de la temporada, la fira Món Llibre. Dissabte i diumenge podrem gaudir d'una gran programació!

Gaudiu!!!

18.3.13

Noves Directrius de Biblioteques Escolars

El passat dimecres 6 de març es van presentar les noves directris per a biblioteques escolars. Un publicació que ha de ser un referent per a tots els projectes de biblioteca escolar i que han de servir com a guia per establir un bon projecte.

La novetat d'aquestes directrius és la important presència que se'ls hi dóna a les TIC com a element innovador i element qualitatiu.

Una lectura interessant...



13.3.13

Experiència de Biblioteques Escolars!

A les 5es. Jornades de Biblioteques Escolars es van presentar moltes experiències molt interessants. Des del web de les jornades es poden consultar els materials i segurament us poden servir d'inspiració...

Us deixo l'experiència que vaig presentar en aquestes jornades:




10.3.13

Les biblioteques escolars: una realitat

Aquesta setmana s'han celebrat les 5es Jornades de Biblioteques Escolars a les que he pogut assistir i participar-hi. Ha estat una gran experiència i la sensació amb la que tancaria aquesta sessió de treball és la d'esperança.

Esperança perquè s'està fent una molt bona feina als centres, amb persones amb molta empenta i relament passió per la biblioteca, per la fer les coses ben fetes, innovadores, creatives... hi ha treball de molta qualitat i per tant amb un futur esperançador.

Ara bé el que també he pogut veure és la manca de visibilitat que té aquesta feina. Tal i com es va comentar en aquestes jornades és cert que la tasca que es fa a les biblioteques escolars no es veu, o no es veu prou... i aquest és un aspecte que realment s'ha de millorar. Les eines digitals són un canal molt important que hem d'explotar... tot i que també cal el suport explícit, sincer, decidit per un equipament, un espai que és vital a les escolas. De quina manera es pot treballar la competència lingüística, digitals, de tractament de la informació sense un espai on trobar els recursos necessaris? Com pot ser que el currículum de primària, per posar un exmple, es parla de manera explícita de la necessitat de formar els alumnes en l'ús de la biblioteca escolar, el domini de les fonts d'informació... sense un espai on fer-ho? De la mateixa manera que no podem concebre les classes d'educació física sense materials o les de informàtica o TIC sense ordinadors tampoc pot passar això amb la biblioteca!

Un altre dels pensaments és la manca de referents. Tothom treballa però de manera molt aillada. Veig el treball de les biblioteques escolars queda ailla i la col·laboració i contacte entre biblioteques seria molt enriquidor afavorint el treball en xarxa i la millora de la qualitat dels serveis, l'optimització de recursos, intercanvi d'idees i propostes de millora... trobo necessàri un referent que ajudi a posar en contacte les biblioteques escolars, que les orienti, assessori... independentment del tipus de centre o si participa en un programa determinat.

Crec que és imprescindible la creació d'una xarxa de biblioteques escolars que (amb totes les limitacions que tenen les BE) permeti conèixer què es fa, qui ho fa, com ho fan...








31.1.13

5e jornades de biblioteques escolars

Una gran notícia per a totes aquelles persones relacionades amb les biblioteques escolars! Els propers 5 i 6 de març es faran  a l'edifici de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB les 5e jornades de biblioteques escolars.

Des del Document del COBDC es fa una primera reflexió molt interessant del que volen ser aquestes jornades:

"De trobada de tots els professionals que, sovint des de l’oblit i la solitud, treballen per a la biblioteca escolar.

  • De descoberta d’eines i experiències concretes que ens inspirin a l’hora d’encarar reptes com el de l’avaluació, la planificació, la coordinació i el suport territorial a les biblioteques dels centres catalans, el treball de la competència informacional o el nou model de servei que la biblioteca escolar ha d’oferir en la societat 2.0.
  • Per visualitzar el model de biblioteca escolar cap al que hem de caminar si volem respondre a les necessitats emergents de les escoles i instituts.
  • Per combatre el desànim i recuperar la confiança a través de propostes pràctiques i que d’altres ja estan aplicant i que poden contribuir a transformar la dimensió de l’acció de les biblioteques escolars.
  • Per defensar un cop més el potencial de la biblioteca escolar i reivindicar estratègies i polítiques que apostin per ella, que la reconeguin, que donin valor social a la seva tasca i un suport continuat, estable i ferm"


  • El programa que es presenta per aquestes jornades és molt interessant. La varietat de temes, punts de vista i enfocaments fan que siguin unes jornades molt enriquidores. Ja podeu consultar el programa d'aquests dos dies de treball.

    Les jornades, tot i tenir una data en calendari, ja han començat i ho fan a les xarxes socials. Sota l'etiqueta #5esJBE poden començar a escalfar motors!

     

    27.1.13

    La hora del bocadillo

    Per a tots aquells que sou fans, seguidors, amants de la literatura infantil i juvenil, i més concretament del disseny i la il·lustració, com jo, teniu un espai a la ràdio fet a la vostra mida. Es tracta del programa que Radio 3 emet cada dissabte a les 16 i que té com a nom "La hora del bocadillo".

    Un espai dirigit per Laura Barrachina en el que durant tota una hora es parlarà de manera exclusiva de còmics i il·lustració, tot un descobriment!

    Podeu escoltar els programes des de RTVE a la carta, fer una subscripció als podcats via Itunes així com seguir el Twitter del programa @bocadilloradio3

    Espero que us agradi tant com a mi!