25.1.07

Setmana del Llibre Infantil i Juvenil (26.01-04.02)

Demà dia 26 s'innaugura al CCCB la Setmana del Llibre Infantil i Juvenil amb un lema que trobo molt encertat: Llegir ens porta lluny. Aquesta fira organitzada pel Goethe-Institut de Barcelona i la Fira del Llibre de Frankfurt juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Llull es presenta de la següent manera:

"podran visitar una gran mostra de llibres en alemany, anglès, castellà, català, francès i portuguès amb un total de 2.000 títols, les exposicions de llibres “Bon dia, estimat enemic” sobre la pau i “Corremón” sobre els viatges i l’exposició d’obres originals “La il·lustració contemporània a Alemanya i Catalunya”.
Un ampli programa dirigit a les escoles, les famílies i els professionals del sector, els editors, els traductors, els bibliotecaris, els llibreters, els professors o els mestres complementa les exposicions. Els llibres ens porten més lluny i, a més a més, obren un espai per conèixer, per descobrir, per dibuixar, per llegir, per donar una ullada, per gaudir d’un ambient d’històries, per escoltar, per aprendre i per intercanviar experiències per a professionals, i per a tothom qui estima els bons llibres infantils i juvenils."



23.1.07

Més sentències contra el cànon



Continuen les sentències contra el canòn a CD's i DVD's verges. Aquesta vegada ha estat un jutjat de Madrid el que ha sentenciat en contra del cànon... i amb aquesta van 4!!!


D'altra banda, la SGAE va recaptar el 2006 24,6 milions d'euros a tot el món en conceptes de drets d'autors...


Alguna cosa ha de canviar!!!!

11.1.07

Google i la literatura en català

Davant la notícia de que Google digitalitzarà el fons d'algunes de les biblioteques catalanas més importants reprodueixo a continuació la notícia que Vilaweb lletres publica al respecte:
"Google i cinc biblioteques catalanes han presentat un acord de digitalització i publicació a internet de centenars de milers de llibres lliures de drets d'autor. Així, doncs, una bona part del fons de la Biblioteca Nacional de Catalunya, del Monestir de Montserrat, de l'Ateneu Barcelonès, del Centre Excursionista de Catalunya i de la Biblioteca del Seminari de Barcelona s'afegeixen al projecte de Biblioteques de Google. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha presidit l'acte.
Una operació milionària A l'acte de presentació, Dolors Lamarca, directora de la Biblioteca de Catalunya, ha destacat la importància de l'acord per a la internacionalització de la cultura catalana i per a facilitar l'accés a 300.00-500.000 llibres del fons de les biblioteques catalanes. Google sufragarà, ha dit, una operació que la Biblioteca de Catalunya ja s'havia proposat, però que no havia escomès perquè podia arribar a costar uns seixanta milions d'euros. Per Lamarca, l'acord té el valor afegit que els llibres estaran a disposició de tothom mercès al cercador Google, el més usat del món. Sense perjudicar el sector editorial El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que també ha parlat a l'acte, ha insistit en l'interès de l'acord, que sols abasta llibres exempts de drets d'autor i que, per tant, no perjudica les editorials, sinó que més aviat les afavorirà perquè fomentarà la lectura i estimularà l'accés a les obres literàries. Després de qualificar l'operació de mesura de foment del sector, ha observat que, malgrat el canvi inevitable cap al món digital, els llibres no desapareixerien perquè eren un producte perfecte per a difondre la cultura, encara que el sector s'hauria de reajustar, segurament. L'estratègia de Google per a retenir clients Per Jens Redner, director de Google Cercallibres a Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica, l'acord és molt notable, el segon de Google amb una institució de llengua no anglesa (el primer va ser amb la biblioteca de la Universitat Complutense de Madrid) i el tercer amb una institució europea. No ha dit quan es començarien a publicar a internet els llibres, perquè encara no hi ha terminis fixats, però ha assegurat que Google tenia interès a fer-ho tan aviat com fos possible. Segons Redner, la digitalització de llibres és una inversió estratègica de Google per a retenir clients: creuen que digitalitzant milers de llibres afavoreixen que els qui fan servir el cercador hi trobin més informació útil i el facin servir més sovint. De Josep Pla a Ramon Llull Isabel Aguilera, directora de Google a Espanya i Portugal, ha dit que a internet només hi havia un 10% o un 15% de la informació publicada al món, i que Google lluitava per fer que la xarxa superés aquest percentatge. També ha dit que, gràcies als llibres digitalitzats, qualsevol estudiant de qualsevol lloc del món podria llegir a internet tot d'obres literàries, de Josep Pla a Ramon Llull. Finalment, Jens Redner ha observat que un acord com aquest era una bona raó perquè el portal de
Google Books Search es traduís també al català, oimés que Google no deixava de banda cap idioma. Tot i amb això, no ha dit quan es faria aquesta traducció. (Imatges: A la primera foto, el conseller Joan Manuel Treserras; a la segona, la directora de Google a Espanya i Portugal, Isabel Aguilera; i a la tercera, tots dos amb Jens Redner, director de Google Cercallibres a Europa, l'Orient Mitjà i Àfrica.)"

Reculls sobre literatura infantil i juvenil

Després d'unes merescudes vacances.... tornem a ser aquí.
Durant aquestes últimes setmanes s'han publicat en diversos suplements de diaris reculls de llibres que treballen des d'un punt de vista tècnic o teòric la literatura infantil i juvenil (LIJ) intentant definir-la, diferenciar-la o no de la LITERATURA, opinant sobre quins són els millors autors o llibres, discutint sobre si la LIJ actual té prou qualitat o nivell per ser inclosa en aquests tractas...
D'entre tot el publicat considero convenient destacar-ne els següents:
- González, Luis Daniel. Bienvenidos a la fiesta. Diccionario-guia de autores y obras de literatura infantil y juvenil. Publicat per Cie-Dossat)
- Molist, Pep. Los libros tranquilos. El curso de la vida a través de la literatura infantil. Anaya.
- Pagès Jordà, Vicenç. De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil. Proa.