22.4.08

A la recerca del lector!

Fa uns dies la Generalitat de Catalunya anunciava un nou pla de Foment de la Lectura, em sembla perfecte! Més biblioteques, més campanyes en favor de la lectura, llibres als camps de futbol (???), tindrem biblioteques a 15 minuts de casa (com La Caixa, sempre al teu costat) però...

- això només durarà fins a 2011? I després què?
- la subscripció gratuïta als que fan 18, i la resta per què no? Si el que volem és promocionar la lectura...
- promoció i oposcles als camps de futbol. I per què no a les biblioteques que és l’espai de lectura per excel·lència i on la gent busca, remena i espera aquest material. Què posaran a les biblioteques diferents models de botes de futbol? Prototips de pilotes?

Per què no comencem per consolidar el que tenim? Dotar de fons i recursos, humans i materials, a totes les biblioteques? Per què no fomentem la lectura i dediquem recursos a les biblioteques escolars que són “la pedrera” de les biblioteques públiques?

Des de l’àmbit polític s’ha vist que les biblioteques venen, que això de donar estadístiques espectaculars de visites i préstecs queda bé... i jo em pregunto què han de fer les biblioteques escolars per donar-se a conèixer? Per fer entendre que són o haurien de ser la base del sistema bibliotecari (juntament amb les biblioteques públiques) i una part important en la formació dels futurs usuaris de les biblioteques públiques?

Sincerament, no ho sé.

15.4.08

De la importància de la lectura (segons Pérez-Reverte)

Com sempre continuo amb les meves troballes per casa, entre pila i pila de paperassa apareix un petita-gran joia, en aquest cas un article que Arturo Pérez-Reverte publicava al dominical de l’ABC, dins la seva columna Patente de corso el passat 16 de març.

L’article es titula “Subvenciones, maestros y psicopedagilipollas”, prou evident el to i comentaris que seguiran, no?

Voldria destacar d’aquest article la idea que es desprèn de la necessitat d’un treball seriós sobre la lectura. Després de l’anàlisi estadístic de l’informe PISA, prou evident de quina és la situació de l’alumnat del nostre país, s’entra en el debat de la metodologia i les noves tendències pedagògiques.

Comparteixo completament l’opinió de l’autor pel que fa a la necessitat del treball de la lectura en veu alta, però no només la lectura que fan els alumnes, sinó també dels mestres cap als alumnes, la importància d’explicar històries, contes, llegendes... diferents vies, camins, maneres o com li vulgueu dir de portar als joves cap a un mateix punt: la lectura. És cert que s’està perdent aquesta dinàmica i, encara més cert, que l’hem de recuperar. Per què a educació infantil s’expliquen històries gairebé diàriament i després quan passen a primària va desapareixent fins a esfumar-se completament a la ESO i el Batxillerat? Ningú sap que és essencial la narració? El manteniment de la tradició oral? Aquesta tècnica de transmissió de coneixements ha estat utilitzada durant mil·lenis per transmetre informació, per què la volem fer desaparèixer?

Sembla que en determinats àmbits es comença a discernir un canvi de tendència, gràcies!!!! (un clar exemple: les hores del conte, el projecte nascuts per llegir, els cursos que s’imparteixen a Can Butjosa, treballs de biblioteca escolar, projectes d’invitació a la lectura com el de Jaume Centelles...)

Potser en determinats punts del text l’autor exagera, però és gràcies a aquesta exageració que podem entreveure la realitat, un paràgraf a destacar:

“Cada pequeño cabrón que prefiere leer en su rincón e interactuar adecuadamente en la actividad plástico-formativo-solidaria de su entorno circunflejo, torpedea que el día de mañana tengamos ciudadanos aborregados, acríticos, ejemplarmente receptivos a la demagogia barata, que es lo que se busca. Mejor un bobo votando según le llenen el pesebre que un resabiado culto que lo mismo se cisca en tus muertos y vete tu a saber”.
Aquest seria un resum perfecte del resultat final de la perillosa línia que seguim en l’àmbit de la lectura, la literatura i en definitiva les lletres dins el món acadèmic.

8.4.08

Arquitectura i biblioteques

Entre les piles de papers, diaris, revistes i altres objectes i materials varis que se m’acumulen com per art de màgia, de tant en tant apareixen petites joies que són com la troballa d’un tresor (a petita escala).


En aquesta ocasió es tracta d’un article publicat al suplement Culturas(núm. 296). Entre crítica i crítica apareixen un petit article de Sergio Vila-Sanjuán titulat Bibliotecas contrastadas es fa una breu repassada a dues biblioteques "recentment" inaugurades, la biblioteca d’Horta (Can Mariner) i la Joan Oliver de Sant Antoni (Barcelona), i l’agradable visita a aquests nous espais.
M’ha agradat d’aquest article les sensacions que transmet: les olors, les impressions, la calidesa o fredor del mobiliari... que et transporten a aquell espai i tancant els ulls et transporta directament cap a les diferents sales.


Barcelona és una ciutat on agrada l’arquitectura i es té cura d’ella. Darrerament són molts els edificis i espais singulars que s’estan edificant o estan en projecte de construcció (un exemple és la inauguració del parc del Poblenou el passat diumenge). I les biblioteques no són una excepció. Barcelona compta amb biblioteques espectaculars pel que fa a les seves instal·lacions, edificis monumentals, de disseny, clàssiques, adaptades a un espai, grans, petites... i crec que no tenen el reconeixement que es mereixen.


És necessari un reconeixement, un homenatge, una promoció. Ja existeixen alguns blogs, com el de Bauen que és excel·lent, però s’hauria de continuar treballant i crear alguna activitat que faci descobrir al gran públic aquestes petites joies. Potser és un bogeria i sona un xic friki però, per què no una ruta de biblioteques? De rutes es fan de tot tipus (catedrals, castells, locals de copes, museus, del Quixot o del xató, de monestirs, del modernisme...) i amb força èxit, per què no descobrir aquests equipaments?


1.4.08

2 d'abril: dia internacional del llibre infantil

Aquest any el país que fa el missatge és Thailandia. Un cartell magnífic i un missatge que també ho és, amb un títol suggerent: los libros instruyen, el saber deleita.

Que passeu un bon dia!!!