26.2.09

Premi Fira de Bolonya 2009

Fa uns dies es van otorgar els premis de la fira del llibre infantil de Bolonya. El guardó va anar a parar a una obra d'Ajubel publicada per l'editorial Media Vaca: Robinson Crusoe.

Mesos enrrera vam parlar d'aquesta editorial que destaca per l'originalitat de la seva oferta editorial, per triar un camí diferent i apostar per un treball artístic de qualitat.

17.2.09

Més Alfin...

Per conéixer què és el web 2.0, l'alfin i d'altres temes relacionats us recomano la presentació de Nieves González de la Universitat de Sevilla....

Una bona eina per a poder afrontar les noves competències que s'exigeixen als alumnes i una gran quantitat de recursos per a poder treure el màxim de profit!

Aproftio per reomanar-vos el bloc Bibliotecarios 2.0. que he descobert a través de Documentación, biblioteconomía e información

En aquest blog trobareu una gran quantitat de material excel·lent sobre Alfin!!!!

16.2.09

Les biblioteques escolars segons Informe de la lectura en España 2008

Revisant el capítol que dedica l'informe de la lectura a Espanya, Leer para aprender, a les biblioteques escolars apareixen unes dades que, malhauradament, no sorprenen:
  • Un 61% de les biblioteques escolars no tenen pressupost o bé tenen menys de 300 euros de pressupost.
  • El fons del 86% de les biblioteques escolars està desequilibrat amb un predomini de la imaginació per sobre del coneixement.
  • El 91% de les biblioteques no tenen dotació tecnològica pel que només l'1% dels alumnes fan treballs a la biblioteca.
  • El 71% dels responsables de biblioteca no han rebut formació tècnica, el 63% dedica menys de 5 hores setmanals i el 73% no han rebut formació sobre LIJ.
  • El 54% no tenen relació amb d'altres biblioteques.
El panorama sembla desolador... però sempre hi ha esperança. Al marge de la inversió, que segons el meu parer és mínima i completament insuficient, el que cal és una aposta decidida per un model de gestió i funcionament determinant uns criteris pel que fa a l'organització i funcionament d'aquest tipus de centre.

"la mejora de las bibliotecas escolares necesita una política estable que, en nuestra opinión, debería asumir un triple compromiso: estándares internacionales (son una guía imprescindible y común, aunque los caminos para alcanzarlos puedan ser diferentes), evaluación (como mejor garantía para la orientación de los programas) y personas (bibliotecarios escolares y profesores).

Hi ha experiències de biblioteques escolars que funcionen però crec que el funcionament d'una biblioteca escolar, al marge dels recursos tècnics i econòmics depenen de la capacitat del professional que estigui al capdvant d'aquesta per aconseguir un rendiment d'aquesta.

Sin una apuesta decidida por los profesionales (por asegurar que cada biblioteca cuente con un bibliotecario escolar cualificado y con dedicación y por disponer de un equipo de profesores competentes como formadores de lectores y como lectores) será difícil lograr una mejora a fondo de la lectura en la educación, es decir, no podremos ser igualmente optimistas con los datos, las prácticas y las políticas".

Veurem com continua...


15.2.09

Experiència: la biblioteca escolar com a espai d'investigació

Dins del seminari Alfinred una de les presentacions que més m'ha cridat l'atenció és "Aprender a investigar en la biblioteca escolar".

Una experiència on s'exposa de quina manera a algunes biblioteques escolars de Galícia s'està introduint l'alfabetització informacional així com l'ús de les TIC a través de la biblioteca escolar.

Una experiència molt interessant i a tenir en compte ja que és completament aplicable a la nostra realitat.

10.2.09

Què passa amb els joves lectors?

Consultant el baròmetre de la lectura que publica anualment la Federación de Gremio de Editores de España trobo una dada que no sé com definir (preocupant, contradictòria...)

L'aspecte positiu que trobem en aquest informe és que el 80% dels nens d'entre 10 i 13 anys es declaren lectors i 8 de cada 10 llegeixen per plaer mentre que només 2 bligats pels estudis. Una excel·lent notícia per a tots!!! A més el percentatge corresponent a l'any 2008 és sensiblement superior al de 2007.

Ara bé, com és possible que l'etapa de lectors immediatament posterior a aquesta, la corresponent als lectors d'entre 14 i 24 anys, el percentatge de lectors quedi dràsticament reduït al 50% (de lectors freqüents, i 20 ocasionals)?

Quin factor és el que allunya de manera tan espectacular els joves de la lectura? Això vol dir que l'hàbit lector no està tan ben assolit com creiem?

No s'ofereixen als joves materials que els aproximin a la lectura? No obstant, entre els llibres més venuts figuren obres clàssiques de la LIJ: Harry Potter, El senyor dels anells, El noi del pijama de ratlles... i darrerament han aparegut gran quantitat d'obres de gran èxit entre el públic juvenil: Crepúsculo, Memorias de Idhun...

Què està passant?


5.2.09

Més ALFIN: Vilanova i la Geltrú'09

A través del blog Alfinred trobo els materials del Seminari Alfin que va tenir lloc els dies 22 i 23 de gener.

Una interessant recopilació de les diferents presentacions i ponències que es van fer durents les sessions de treball i que destaquen per la seva varietat: materials per a biblioteques universitàries, escolars... una mina d'informació!!!

Felicitats als organitzadors!!!!