16.2.09

Les biblioteques escolars segons Informe de la lectura en España 2008

Revisant el capítol que dedica l'informe de la lectura a Espanya, Leer para aprender, a les biblioteques escolars apareixen unes dades que, malhauradament, no sorprenen:
  • Un 61% de les biblioteques escolars no tenen pressupost o bé tenen menys de 300 euros de pressupost.
  • El fons del 86% de les biblioteques escolars està desequilibrat amb un predomini de la imaginació per sobre del coneixement.
  • El 91% de les biblioteques no tenen dotació tecnològica pel que només l'1% dels alumnes fan treballs a la biblioteca.
  • El 71% dels responsables de biblioteca no han rebut formació tècnica, el 63% dedica menys de 5 hores setmanals i el 73% no han rebut formació sobre LIJ.
  • El 54% no tenen relació amb d'altres biblioteques.
El panorama sembla desolador... però sempre hi ha esperança. Al marge de la inversió, que segons el meu parer és mínima i completament insuficient, el que cal és una aposta decidida per un model de gestió i funcionament determinant uns criteris pel que fa a l'organització i funcionament d'aquest tipus de centre.

"la mejora de las bibliotecas escolares necesita una política estable que, en nuestra opinión, debería asumir un triple compromiso: estándares internacionales (son una guía imprescindible y común, aunque los caminos para alcanzarlos puedan ser diferentes), evaluación (como mejor garantía para la orientación de los programas) y personas (bibliotecarios escolares y profesores).

Hi ha experiències de biblioteques escolars que funcionen però crec que el funcionament d'una biblioteca escolar, al marge dels recursos tècnics i econòmics depenen de la capacitat del professional que estigui al capdvant d'aquesta per aconseguir un rendiment d'aquesta.

Sin una apuesta decidida por los profesionales (por asegurar que cada biblioteca cuente con un bibliotecario escolar cualificado y con dedicación y por disponer de un equipo de profesores competentes como formadores de lectores y como lectores) será difícil lograr una mejora a fondo de la lectura en la educación, es decir, no podremos ser igualmente optimistas con los datos, las prácticas y las políticas".

Veurem com continua...