29.8.09

Més sobre e-book

El passat dijous apareixia a la contra de El País una entrevista a l'editora Carmen Balcells en la que feia unes interessants reflexions sobre el futur del llibre electrònic i el llibre tradicional.

En la seva anàlisi venia a dir que si bé el nou format suposarà un gran avantatge sobretot a nivell acadèmic (consulta de manuals, descàrrega de llibres descatalogats...) el llibre en suport paper no desapareixerà.


Considera que el moment en que vivim és similar al de l'aparició de la televisió i la possible desaparició de la ràdio.
Unes reflexions interessants sobre un futur que es presenta incert però al que ens adaptarem.

Carmen Balcells "El libro nunca morirà"

19.8.09

Una nova manera de veure les biblioplatges

Des de la secció de vídeos de La Vanguardia es pot veure un curiós vídeo sobre les Biblioplatges...
No faré cap comentari.... us ho deixo a vosaltres.

14.8.09

Reader o Kindle?

Una nova batalla s'està lliurant des de fa temps... una més d'entre moltes altres i una més de les moltes que ens queden per veure.

Des del Beta vs. VHS fins al HD o Blue ray les lluites comercials condicionen a l'usuari que no sap que triar, quin criteri seguir, tothom diu la seva, tothom vol vendre... però l'usuari el que vol són garanties de que el producte que vol adquirir tindrà continuitat i no desapareixerà i serà un gadget més a acomuluar amb els Spectrum, Amstrad, cintes de Beta i moltes altres andròmines.

Però en la batalla que ara ens interessa qui guanyarà? Kindle o Reader? Sony o Amazon? (Sony fa poc ha sortit guanyador de la batalla amb el Blue Ray) Quin és el millor format? Seran compatibles? Sembla una batalla a l'estil Harry Potter: només pot sobreviure un, la mort d'un representa la victòria de l'altre...

Crec que l'e-book és una bona solució pel que fa al tractament i l'emmagatzematge de material tot i que, dieu-me romàntic, no crec que pugui substituir el plaer d'olorar, tocar... un llibre. Considero que com a repositori de llibres de consulta, manuals... és un suport esplèndid, fins i tot com a company de viatge (podria endur-me una biblioteca més que completa en molt poc espai). Ara bé, crec que no podrà substituir el que representa seure comòdament amb un cafè i llegir...

3.8.09

Impremta 2.0

El canvi tecnològic afecta al món dels llibres de manera directa. Això no és cap novetat, el que encara no sabem amb certesa és de quina manera es produirà aquesta "revolució" i quins efectes tindrà.



Fa un parell d'anys es llençava al mercat la Espresso Book Machine, la màquina de fer llibres a demanda degut a la necessitat de tenir disponible un ampli catàleg d'obres al que les llibreries no poden fer front davant de la voràgine editorial i la falta de superfície útil dels seus locals. Avui es tracta aquest tema en l'article "Nostalgia de papel" de Bernar Freiría al El País.

Suposo que aquest canvi també afectarà a les biblioteques, sobretot a les biblioteques públiques, però no tinc gaire clar de quina manera. És cert que des de fa anys les biblioteques universitàries i especialitzades han anat digitalitzant els seus fons (un projecte molt conegut ha estat el de la Biblioteca de Catalunya) tot i que han mantingut el fons en paper i la convivència és total i s'han fet passes en aquest sentit però de quina manera es farà a la biblioteca pública? Com s'adaptarà aquest servei als usuaris de la biblioteca pública? S'està fent alguna cosa?