3.8.09

Impremta 2.0

El canvi tecnològic afecta al món dels llibres de manera directa. Això no és cap novetat, el que encara no sabem amb certesa és de quina manera es produirà aquesta "revolució" i quins efectes tindrà.



Fa un parell d'anys es llençava al mercat la Espresso Book Machine, la màquina de fer llibres a demanda degut a la necessitat de tenir disponible un ampli catàleg d'obres al que les llibreries no poden fer front davant de la voràgine editorial i la falta de superfície útil dels seus locals. Avui es tracta aquest tema en l'article "Nostalgia de papel" de Bernar Freiría al El País.

Suposo que aquest canvi també afectarà a les biblioteques, sobretot a les biblioteques públiques, però no tinc gaire clar de quina manera. És cert que des de fa anys les biblioteques universitàries i especialitzades han anat digitalitzant els seus fons (un projecte molt conegut ha estat el de la Biblioteca de Catalunya) tot i que han mantingut el fons en paper i la convivència és total i s'han fet passes en aquest sentit però de quina manera es farà a la biblioteca pública? Com s'adaptarà aquest servei als usuaris de la biblioteca pública? S'està fent alguna cosa?