2.3.10

Del llibre de text al llibre de text digital: qüestions, crítiques i comentaris

Fa temps que volia escriure aquest post però no acabava de trobar el moment.

A finals del mes de novembre es va celebrar a Madrid el congrés Educared amb el lema "Innovar en la escuela". Va ser un congrés força interessant amb debats intensos i on es van fer mil i una propostes de com apropar les TIC a les escoles.

Entenc aquest canvi de tendència i d'innovació com un canvi del paradigma educatiu. S'ha de canviar la manera de fer les coses no podem continuar avui dia, segle XXI, aplicant metodologies del segle XIX. Les aules han de canviar, els docents han de canviar i els llibres de text també.

La meva sorpresa va ser en sentir el senyor Xavier Kirchner parla sobre el futur llibre digital. En la seva xerrada defensa la incapacitat del professorat (o de part) de ser incapaç de generar continguts educatius de qualitat.

Vaig quedar amb la boca oberta!!! qui millor que professionals de l'ensenyament per generar aquest continguts? Que no es fa a diari adaptar continguts, ampliar o reduir? Quina garantia d'èxit tindrà aquest projecte si no es confia en la capacitat dels docents que l'han de dur a terme? S'ha de quedar aquest projecte en donar un portàtil als alumnes i res més? No hi haurà canvi metodològic? Es continuarà fent el mateix que es fa ara però amb una pantalla al davant?

Se'm plantejaven moltes incognitves sobre com es podria fer tot aquest projecte però després de veure el vídeo encara m'apareixen més. Espero que no es tracti d'una simple actuació política i electoralista a la que, per desgràcia, estem molt acostumats.

Per que feu les vostres pròpies conclusions us deixo el vídeo:

"Educat 1x1" (per veure el vídeo heu de clicar Acceder).