5.9.11

Un nou pla d'impuls a la lectura sense les biblioteques escolars

Fa unes setmanes la Generalitat de Catalunya anunciava a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent la creació d'un nou pla d'impuls/promoció de la lectura.

Crec que totes aquestes iniciatives són positives i molt ben rebudes per tots aquells que treballem en aquesta mateixa línia. Ara bé, crec que, un cop més, aquesta iniciativa està coixa.Li manquen iniciatives que incideixen directament en els nens i joves, que vagin a l'escola, i més concretament a la biblioteca escolar.

Com pot ser que la institució que més força pot fer a l'escola per potenciar l'hàbit lector, per apropar els llibres, la lectura als nens i joves, quedi sempre al marge de tot aquest tipus d'iniciativa? Si el model d'ampliació i expansió de les biblioteques públiques compta amb una àmplia acceptació per part de la ciutadania i ha rebut una molt bona qualificació per què no s'extrapola i aplica a les escoles? Existeixen exemples de biblioteques escolars que funcionen, són actives, participen de la vida del centre... i estan donant bons resultats... per què no es treballa en aquesta línia?

Ja fa uns quants anys que veig, amb impotència, com es creen plans, campanyes... sense saber el grau d'èxit d'aquests processos... sense una anàlisi posterior ni avaluació... El que sí que són públics i de coneixement general els resultats de les proves PISA, de les comparatives estatals de les competències i els rànquings de comunitats en els que els resultats podrien ser millorables. I tot i així l'administració encara es resisteix i resta immòbil, plegada de braços, sense veure l'oportunitat que té al davant.

La biblioteca escolar pot ser un amplificador brutal d'iniciatives d'aquest tipus! Un espai acadèmic, de lleure, de foment de la imaginació i la creativitat... per què estem esperant?


4 comentaris:

Encarna ha dit...

Quanta raó que tens!, jo vaig pensar el mateix quan vaig llegir la notícia. Sembla que en aquest tema de la lectura no es vulgui seguir una línia amb continuïtat tenint com a pal de paller totes les biblioteques escolars: bressol, primària i secundària.

Álbert ha dit...

Sí, sí... i llavors com pensen crear un projecte amb força sense cap punt de referència? La biblioteca escolar no pot fer-ho? Per què van fer llavors el projecte Puntedu? Hi ha coses que no s'entenen ni entendrem.

Anna B. ha dit...

Tot i que encara no sé ben bé com es vol portar a la pràctica el Pla d'impuls a la Lectura, comparteixo amb vosaltres el meu no entendre res:
- i el Puntedu? que no va bé?
- i la continuïtat del suport a les biblioteques escolars?
- i l'avaluació de la feina i dels resultats de les biblioteques que amb el Puntedu s'han renovat i s'han esforçat per esdevenir llocs impulsors de la lectura i d'aprenentatge?
Esperem que quan coneguem més detalls del Pla, puguem corregir els nostres dubtes, oi?

Albert ha dit...

Jo espero el mateix però sóc una mica pessimista... i l'educació no pot funcionar a base de bones intencions i voluntats.