31.7.05

Aplicacions Mozzilla per a USB drive

Tal com informa Computer Hoy podeu accedir a la pàgina de John Holler i descarregar diverses versions dels programes de Mozilla adaptats per a memòries USB. Una de les utilitats que més m'ha cridat l'atenció és una agenda (Sundbird) que es pot instal·lar fàcilment i només ocupa 6Mb.
Podeu trobar més informació a la revista Computer Hoy.

30.7.05

Copyleft, copyright i creative commons

Interessant article publicat a la revista Hipatía sobre drets d'autor:

"Con la aparición de las nuevas tecnologías, cambia un gran paradigma sobre la creación artística. Ya no existe sólo una pequeña elite de creadores solitarios sin contacto con el mundo. Tampoco existe sólo un grupo reducido de productores y generadores de contenidos dueños de las redes de distribución. Principalmente gracias a la masificación de los computadores personales, prácticamente todo el mundo está en condiciones de ser un gestor de contenidos o un creador de obras artísticas. Internet está lleno de aquellos ejemplos, siendo el fenómeno de las bitácoras personales o weblogs tal vez el más notable, ya que frente a la mirada cada vez más unívoca de los medios de comunicación tradicionales, los bloggers constituyen una brisa de aire puro y una avalancha de contenidos cada vez más novedosos, críticos y confiables.

La aparición de esta avalancha de contenidos ha dado paso a una discusión cada vez más masificada acerca de los alcances del derecho de autor, y Creative Commons intenta dar una respuesta coherente a esta dinámica a través de una posición que compatibiliza los dos principios en juego, el de remuneración justa a los autores por las explotaciones no autorizadas y el de libre acceso a la creación cultural. La garantía de remuneración justa en un sistema equilibrado y bien ordenado debe ir de la mano con un sistema que otorgue garantías de acceso al público, no desde la lógica meramente mercantil que identifica la relación artista-público como productor-consumidor, sino desde una perspectiva integradora, que comprenda la calidad de bien público del acceso al conocimiento.
Creative Commons es una organización no gubernamental que tiene como objetivo promover el dominio público y la masificación de la cultura, ofreciendo un modelo legal que facilita la distribución de contenidos. Para estos efectos, Creative Commons permite que creadores y artistas puedan especificar que sus obras se pueden distribuir, copiar o modificar, sin que quien lo haga tenga que pedir les permiso. Si un creador quiere estar protegido por el copyright, no necesita hacer nada, el sistema lo protege automáticamente. Pero si un creador quiere resguardar sólo ciertos derechos, y permitir que su obra pueda ser –por ejemplo- traducida a otro idioma, el sistema por default no se lo permite. Por defecto, el sistema legal le reserva todos los derechos sobre ella lo que significa que si usted quisiera entonarle a su enamorada una versión musicalizada del Poema 20 de Pablo Neruda, estaría cometiendo un delito y podría ser condenado a una pena criminal de entre 61 a 540 días de prisión y una multa que oscila entre $153.510 y $1.535.100.
La adopción de alguna de las licencias Creative Commons permite evitar estos absurdos legales, y asegurar a los autores que su obra pueda ser reutilizada con las limitaciones que desee, que van desde la mera Atribución o Reconocimiento de autoría, hasta la posibilidad de no permitir que se hagan obras derivadas a partir de la original. Todo a través de un mecanismo digital muy intuitivo, y sin necesidad de pasar por alguna oficina de abogados. Paradójicamente es un sistema creado por abogados para evitar a los abogados.
Si el principio regente del sistema del copyright es el famoso “Todos los derechos reservados”, el principio subyacente de Creative Commons es “Algunos Derechos Reservados”. Licenciando con Creative Commons, los creadores no sólo conservan la libertad creativa, sino que también obtienen libertad para ceder los derechos que deseen. Es en definitiva, dejar de sostener una visión paternalista de la creación artística y permite darles voz a los creadores acerca de los usos futuros de sus obras.
Todo indica que las nuevas tecnologías nos llevan irremediablemente a la masificación de la producción cultural, por lo que seguir creyendo que la única forma de acabar con los usos no permitidos de obras protegidas pasa por el aumento de las penas criminales para los infractores, es sencillamente no entender la dinámica de estos nuevos tiempos y por lo pronto significa sacrificar un bien mayor para la satisfacción de una visión parcelada y parcial acerca de la protección de los derechos de autor. Creative Commons viene a llenar un espacio permitiendo que la difusión de la cultura y la masificación del conocimiento.
La BBC ocupa Creative Commons. Uno de los principales y más importantes medios de comunicación en el mundo, la BBC de Londres, ha decidido publicar digitalmente sus archivos bajo una licencia de Creative Commons. Esto significa que gran cantidad de grabaciones de audio, imágenes y textos se encuentran disponibles para que el público las utilice libremente y de manera legal.http://creativearchive.bbc.co.uk
¿Por qué usas Creative Commons?
QLN, blog de derecho e internet: "Usamos una licencia CC porque de esta forma permitimos que las ideas plasmadas en el blog puedan ser difundidas por quienes quieran sin necesidad de permisos previos ni de problemas adicionales. CC además es una declaración de principios, toma lo que quieras y crea algo nuevo".http://www.quemarlasnaves.net
¿Por qué usas Creative Commons?
Newdisco. Blog chileno de comentarios musicales. “Utilizamos una licencia CC porque nos da una flexibilidad que no existe en el Copyright tradicional. Permite que el contenido del sitio se divulgue más rápido, ya que cualquiera puede re-publicar sus contenidos con los respectivos créditos”.http://www.newdisco.net
Claudio Ruiz Gallardo, Derechos Digitales"

Cultura libre de Lary Lessig

Traducció del llibre de Larry Lessig Free Culture per Antonio Córdoba.

Notícia de El navegante:

"¿Qué gano yo cuando regalo al mundo mis obras? ¿Cuál es la recompensa que obtiene un autor cuando deja su literatura, su música, sus imágenes libres y gratis? De momento, muchos lectores, rápido. Y no sólo en su idioma original: el libro del académico estadounidense Larry Lessig 'Free Culture', publicado hace unos meses bajo una licencia copyleft, ha sido traducido al castellano por el activista y blogger español Antonio Córdoba. Adelantando en muchos meses a una hipotética versión comercial, esparciendo las ideas de su autor a más de 350 millones de potenciales lectores y demostrando la utilidad de dejar las llaves de la cultura abiertas. Para colmo, proporcionando a su autor (y a su editor) considerables cantidades de la moneda de la Red: prestigio. De muchos quilates. Felicidades a ambos.En la economía de la atención lo rentable es el regalo. La libertad produce réditos para el autor, en términos de más lectores y mayor prestigio. Dejar abierta la versión digital de su libro Free Culture está resultando ser una excelente inversión para Larry Lessig y sus ideas. Apenas unos meses después de su publicación, Cultura Libre está ya traducida al castellano de la (lujosa) mano de Antonio Córdoba. Con ello las ideas de Lessig están disponibles para todos los castellanoparlantes del planeta, lo cual no es en sí ninguna tontería.
El potlach es así: responde a quien regala con la acumulación de cariño, y en la economía de las ideas que se está formando el cariño es un capital mucho más valioso a medio y largo plazo que la plata.
Felicitaciones, pues, para maeses Lessig y Córdoba, que con no poco trabajo y exceso de generosidad nos han proporcionado una montaña de ideas que masticar en un libro harto interesante. A cambio obtienen nuestro cariño y nuestra atención. Es decir, son ahora bastante más ricos que antes. "

Servei de gestió de llistes gratuït

Des d'egrupos s'ofereix la possibilitat de crear grups de debat, llistes de distrubució de manera gratuïta.

24.7.05

Una notícia divertida: BIBLIOBURROS!

Sí, no m'ho invento, l'última novetat en el món de la biblioteconomia i la documentació, i concretament en l'apartat de biblioteques mòvils són els: BIBLIOBURROS (o BIBLIORUCS?).
Aquí teniu l'
article complet.

Més Llei d'Ensenyament...

Per què en aquest país sempre anem al revés del món? Si ens queixem del nivell dels alumnes, del baix índex de lectura, de que cada cop el fracàs escolar és major... per què no hi actuem de manera decidida? En el països on els resulats a nivell acadèmic són millors les inversions per part del govern són espectaculars, comparades amb les nostres. Aquesta notícia sortia publicada ahir a El Periódico:

"El Consejo de Ministros aprobó ayer el anteproyecto de ley orgánica de educación (LOE) con una dotación económica de 6.023 millones de euros, una cantidad inferior a los 6.100 millones previstos inicialmente. Esta cuantía ya fue considerada insuficiente incluso por la propia ministra de Educación, Maria Jesús San Segundo.La nueva norma, que deroga la ley de calidad aprobada por el PP que nunca llegó a entrar en vigor, introduce una serie de medidas destinadas a reforzar la calidad de la enseñanza, así como la gratuidad entre los 3 y los 5 años. La financiación de las medidas correrá a cargo en un 55% de la Administración central y del resto se harán cargo las comunidades autónomas.
CATALUNYA REIVINDICA. La mayor parte de los gobiernos regionales consideran demasiado escasa la dotación prevista. La Conselleria d'Educació hizo pública una nota en la que, a pesar de reconocer los "avances" que comporta la ley, lamentó que la memoria económica "no garantice una financiación suficiente y adecuada de la ley". Según sus cálculos, Catalunya necesitaría una aportación estatal de más de 1.200 millones de euros, más de un tercio de lo que el proyecto destina a todas la autonomías.La esperanzas de la Generalitat se centran en el trámite parlamentario que ahora debe superar la LOE. La ley empezará a debatirse en el Congreso en octubre y es de esperar que los grupos que apoyan al Gobierno obliguen a introducir numerosos ajustes. El portavoz del grupo parlamentario socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, ya se comprometió a ello tras establecer los primeros contactos con autonomías y partidos.
TRES INFORMES A LOS PADRES. Entre las novedades que introduce la ley figura la entrega a las familias, por parte de los centros, de tres informes sobre la marcha del proceso de aprendizaje del alumno al concluir cuarto y sexto de primaria y segundo de ESO, a los 10, 12 y 14 años. El proyecto también introduce una asignatura, denominada Ciencias para el Mundo Contemporáneo, para proporcionar un cultura científica básica al bachiller de letras.La repetición de curso en la ESO, una de las cuestiones de permanente debate, queda circunscrita a los alumnos que suspendan cuatro o más asignaturas. Con tres suspensos, la decisión queda en manos de los profesores y con dos o menos se pasa de curso."

17.7.05

El llibre electrònic

A voltes amb el llibre electrònic... Aquest article publicat a El Navegante es fa una repassada als principals projectes de digitalització, una bona referència...

Fundamentos web 2005

Durant el mes de novembre d'aquest any es celebrarà a Astúries el congrés "Fundamentos Web 2005" en el que participaran ponents com Jakob Nielsen, Jeffrey Zeldman, Steven Pemberton, Shawn Lawton Henry, John Slatin e Inmaculada Placencia.
"El Congreso Fundamentos Web 2005, que se celebrará del 22 al 24 de noviembre en Gijón y Oviedo, pondrá de relieve la urgente necesidad de garantizar un acceso universal a la información."

16.7.05

El "titanic" de l'educació

Així és com Fabricio Caivano titula el seu article en el que es fa una reflexió sobre l'estat actual de l'educació:
"Els docents ressusciten el setembre. Però al juliol, els més compromesos, es conjuren per proposar canvis, repensar el seu complicat ofici i dir-li a la societat que existeixen i que són una peça important del tan esbombat canvi social. Broten amb la calor, per tot arreu, les escoles d'estiu. La de Barcelona, la pionera i més veterana, la de Rosa Sensat, ha comptat amb poc menys d'un miler de participants; i aquest any, com el 1975, han elaborat un document propositiu que serà un referent, en aquests pròxims anys, per a la transformació del sistema educatiu; com ho va ser el que van elaborar el 1976, al segle passat.És la conjura dels savis, gent que dedica dies de vacances a aquestes ocupacions; per cert, no retribuïdes. Es proposen --ens proposen-- una cosa de summa importància: transformar l'escola, posar-la al dia i de cara al futur. En suma, una nova manera de "fer escola". Canviar els vells mètodes inclou, al meu parer, canviar alguns pressupòsits de l'encara anomenada "nova escola".Ens proposen que també nosaltres modifiquem les institucions socials, les responsabilitats de les família en les seves relacions amb l'escola. Cada vegada més els docents han de partir del que en podríem dir educació zero, perquè es veuen obligats a ensenyar una sèrie d'hàbits elementals que suposadament haurien de ser apresos dins de l'àmbit familiar. Hàbits bàsics, in- eludibles: estar-se asseguts, no cridar ni barallar-se, escoltar, esforçar- se i acceptar la ineludible ració de sentit comú, de límits i inhibicions per poder acomodar-se a les convencions i regles de l'escola, el lloc on hauran d'estar uns anys.En un clima així no hi ha qui pugui articular, raonablement, aprenentatges instrumentals i, menys encara, conductes necessàries i valors cívics i individuals.
PRENGUEM el tema de la violència en algunes aules. És absolutament preocupant que als centres escolars, que haurien de ser l'espai per a la raó i la convivència, s'hi imposi la força i la conflictivitat. Cada cop són més les notícies --mediàticament impactants-- d'episodis conflictius més o menys alarmants a les aules. Situacions minoritàries, però alarmants pel que suposen de pèrdua d'autoritat del professorat, de rebuig dels processos d'aprenentatge, d'agressions contra els febles i fins i tot contra el professorat o de conductes que són directament delictives. Això explica la inflació del malestar docent i de baixes per estrès i depressió en tots els nivells, potser amb la interessant excepció de l'infantil.
Sembla com si els valors i les conductes que s'aprenen fora de l'escola, fossin ja tant formatives o més que la llarga i complexa vida escolar. Hi ha poques anàlisis fetes sobre les nombroses experiències d'oci preadolescent i juvenil; aquests ritus ineludibles per "ser gran"; aquesta trinitat ritual de precocitat sexual, alcohol i drogues, legals o no; de la compulsiva banalització de tot, al capdavall com molts adults. En l'anonimat de la nit i el caliu de la massa, s'anul.len els lí- mits, s'impulsa un procés creixent de transgressió dels hàbits i dels mecanismes apresos --almenys formalment-- en la seva socialització familiar i escolar. Els models a admirar són la implacable doctrina catòdica de la infratelevisió, la seva banal megaporqueria, les seves formes i maneres, arquetips de mediocritat i ignorància, models molt eficaços i que, psicològicament i simbòlicament, configuren un perfil educatiu frontalment contradictori amb el clima necessari per aprendre i aprendre a ser.Són pràctiques molt esteses que podem qualificar de devoradores de temps, de sentit, d'autonomia i sensibilitat. Encesos per l'explosió d'hormones i la fam d'experiències d'adrenalina, il.luminats per la seva comunió gregària basada en arquetips impresentables d'un parell de mentides ideològiques i polítiques, maquillades com la veritat. Es desprèn de tot plegat que l'agressió i la violència siguin la via divertida a una vida sense projecte vital ni sentit, resultat d'una deseducació accelerada i precoç.
L'EDUCACIÓ es troba en un punt zero i avui és gairebé impossible realitzar, mitjançant ella, l'antiga i acreditada idea il.lustrada de l'escolarització com a via real a la cultura individual i a aquella gran escola d'ordenament cívic que és la democràcia. Molts ciutadans, davant d'aquest panorama (que aquí hem simplificat) demanen mà dura, es manifesten fins i tot sota pal.li i exigeixen la tornada cap als valors immutables, a la trama de l'escola tradicional, que tenia com a simplista sen- tència central aquella de la lletra per la sang entra.¿És possible fer en aquest clima social ciutadans il.lustrats i responsables? Jo no ho creuria si no fos per tots aquests milers d'ensenyants que, aguantant la calorada que fa aquest juliol, estan reunits per reflexionar ja sobre els deures del setembre."
El Periódico de Catalunya. 16.07.2005

Estat de les biblioteques escolars

He llegit una noticia, a través de Bibcat, que publica El Punt Digital que parla sobre l'ús que se'n fa per part del professorat de les biblioteques escolars i l'interès que es mostra per aquest tipus d'equipament.
La veritat és que la situació és força preocupant, com ja he dit anteriorment en aquest blog (desembre'04) no podem fer que els nens i joves llegeixin si primer no els hi donem les eines mínimes necessàries, és a dir, biblioteques, ni els motivem a fer-ho... després ens lamentem quan els resultats dels informes PISA ens posen a la cua del rànquing en formació i nivell de preparació dels alumnes i curiosament aquells països que ocupen la primera posició destaquen, com diu Jaume Ciurana per la qualitat del seu nivell educatiu, i curiosament, pel del seu sistema bibliotecari... crec jo que les biblioteques, i sobretot les escolars, alguna cosa tenen a veure, no?
Esperem que aquesta nova llei d'ensenyament per fi se'n recordi de la biblioteca escolar i la dignifica i no la limiti a ser un espai endreçat i TANCAT, com ha estat la tònica habitual en els darrers anys.
Notícies relacionades:

Projecte "Nascuts per llegir"

Notícia publicada a El Periódico de Catalunya el 16.07.2005:
La Generalitat vol familiaritzar els nadons amb la lectura.
M. EUGENIA IBÁÑEZ. BARCELONA
Els nadons que neixin en 20 municipis de Catalunya en els pròxims tres anys ho faran amb un llibre sota el braç o, el que pot significar el mateix, amb un programa de promoció de la lectura destinat a ells i amb els seus pares com a intermediaris. Ahir, les conselleres de Cultura, Caterina Mieras, i Salut, Marina Geli, van presentar Nascuts per llegir, una campanya que vol familiaritzar els nadons amb el llibre a partir dels tres mesos i que aspira a arribar als 50.000 nens que s'espera que neixin en aquests municipis fins al 2007.
La campanya s'ha fet amb anterioritat a Itàlia, Suècia, la Gran Bretanya i els Estats Units. A Catalunya, el projecte implica les dues conselleries, bibliotecàries, pediatres, infermeres de pediatria, llevadores i especialistes en literatura infantil. La prova pilot es portarà a terme als municipis d'Abrera, Amposta, Balaguer, Barcelona --als districtes de Sant Andreu, Sant Martí, Eixample i les Corts--, Blanes, Cerdanyola, el Vendrell, Figueres, Mollerussa, Montmeló, Montornès del Vallès, Palafrugell, Reus, Ripollet, Roses, Tàrrega, Torredembarra, Vidreres, Viella i Vila-seca.Els professionals de la sanitat que tenen els primers contactes amb la futura mare, que segueixen el seu embaràs i el nadó, fins als 3 anys, informaran els pares dels avantatges que per al nen té l'aproximació precoç als sons de la lectura i al llibre com a objecte. Les llevadores introduiran el tema com una recomanació més de les moltes que ofereixen als pares sobre qüestions com el son dels nadons o la importància de l'afectivitat. La Conselleria de Cultura ha editat uns punts de llibre que quedaran a l'abast dels pares a les sales d'espera i que detallen les fases de la campanya.
LLEGIR EN VEU ALTAEs recomana als pares, per exemple, llegir en veu alta als nens a partir del primer mes de vida, posar a la seva disposició el màxim nombre de llibres possible i visitar amb ells les biblioteques públiques com més aviat millor, per introduir aquest paisatge visual entre els seus costums. Un altre dels punts de llibre recomana lectures als pares relacionades amb l'atenció als seus fills i els suggereix títols de contes.Ni Sanitat ni Cultura han previst pressupostos especials per a la campanya, segons va informar ahir la consellera Geli. L'esforç per difondre els avantatges de Nascuts per llegir recaurà sobre els professionals de la sanitat pública involucrats en el projecte, els bibliotecaris i els ajuntaments, a qui correspondrà aportar el material pertinent. Barcelona, per exemple, a través del Consorci de Biblioteques, oferirà lots de llibres i material divers en diferents centres mèdics especialitzats, organitzarà conferències i muntarà clubs de lectura per a pares. Passats aquests tres anys, les dues conselleries faran el balanç de la campanya en els 20 municipis on en aquests moments començarà la prova pilot.

10.7.05

Web Style Guide

Excel·lent recurs per al disseny i creació de pàgines web. Es tracta de la versió electrònica del llibre de Patrick J. Lynch i Sarah Horton on s'especifica punt per punt quin és el procés per a la construcció d'un bon espai web. Es treballen tots els aspectes, des del diseny fins a la tipografia.
Podem dir que es tracta d'un dels punts de referència en l'àmbit del diseny i creació de pàgines web.

Projecte Don't Click

Interessant projecte en el que no és necessari fer cap click, tot funciona amb el moviment del ratolí, molt interessant.

Generador d'estructures en forma d'arbre

Informació obtinguda de Cadius


"Tree: generador de estructuras

La generación y representación de árboles basados en la estructura de un website es algo harto trabajado. Pero por detrás de esta url hay un curioso proyecto.
Introduciendo la url , “tree” nos genera una estructura basada en el código fuente de la página seleccionada y el número de links que la vinculan, ordenados
de forma cronológica. El resultado final es un árbol generado en tiempo real, muy dinámico y visual."

9.7.05

Cadius

Per a tots aquells interessats en l'arquitectura de la informació, el diseny i/o la usabilitat teniu el portal Cadius, un recurs imprescindible.
Així és com es defineixen:
"Cadius es una comunidad de profesionales dedicados a la arquitectura de información, la usabilidad, diseño de interacción y demás disciplinas centradas en el usuario.
En un sentido estricto, podríamos decir que se trata de una comunidad virtual, puesto que la interacción entre sus miembros se desarrolla, principalmente, a través de Internet, aunque se celebran
encuentros mensuales en diferentes ciudades y se realizan los Laboratorios, en torno a un invitado y tema especial."
A més disposa d'altres serveis com una llista de distribució, weblog, revista... i moltes coses més.

Guia per a la creació de pàgines web accesibles

Des de la Conselleria de Treball i Política Social de la Comunitat de Múrcia posen a disposició de totes aquelles persones interessades en el diseny web, i més concretament en la creació d'espais accessibles una interessant guia per a la creació d'espais web accessibles.
Aquest material es pot consultar directament a la web en pdf, o bé solicitar-lo gratuïtament.
[informació obtinguda de Deakialli Documental]

3.7.05

Divertit recurs sobre el Quixot

Interessant recurs amb el que poder treballar el Quixot amb alumnes. Mitjançant diversos jocs anem coneixent la història i superant les diferents proves que es van presentant. Per accedir a les diferents proves és obligatori haver superat el nivell previ i resoldre un enigme que donarà la paraula clau del nivell següent... molt divertit!!!

Publicació sobre disseny web

Aquest és un dels llibres de referència pel que fa al disseny web. Val a dir que és un llibre publicat l'any 2000 pel que alguns dels seus continguts estan una mica obsolets, no obstant: val molt la pena!!!
[informació obtinguda de Minid.net]