Rescatant articles i altra documentació “variopinta” he trobat el suplement Culturas de La Vanguardia, en concret el número 262.
Dins d’aquest número titulat Los libros me aburren es tracta la perspectives que la generació del zapping tenen sobre la lectura així com les possibles causes d’aquesta actitud negativa envers la lectura i tot el que envolta a aquesta.
Crec que els motius que generen aquest rebuig dels adolescents és important saber quins són per tal de poder plantejar-nos l’estratègia a seguir per tal de poder invertir la tendència.
Entre les causes que s’esmenten estan les influències de les TIC, l’actitud passiva davant les activitats que necessiten d’un esforç per a poder realitzar-se, la manca de capacitat per a concentrar-se juntament amb problemes de dèficit d’atenció (TDA) o l’hiperactivitat, l’elevat ritme en l’ús d’aquestes tecnologies...
D’altra banda, gran parts dels adults que treballen amb joves i adolescents són, com diu Lorenzo Vilches, immigrants digitals, és a dir, entren en un món desconegut i que no dominen. A més, les activitats TIC són molt riques en emocions però conceptualment buides, diu J.A. Marina, un fet difícil de combatre en tant que trobar activitats que no requereixin esforç i que a la vegada tinguin un contingut a nivell intel·lectual complet és força complicat trobar, es planteja un GRAN REPTE.
Tot i que l’escenari que no és gaire engrescador hem de ser capaços de poder trobar solucions. Crec que el repte de tots aquells que creiem en la lectura està en trobar la solució a aquest dilema.
Ser creatius, perspicaços, agosarats, intel·ligents i amb capacitat constant d’adaptació al canvi és la fórmula que ens pot portar a la solució... i MOLTA IMAGINACIÓ!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada