15.2.08

Punts de vista controvertits

En el darrer número de l’ITEM núm. 46 apareix publicat una article sobre les biblioteques escolars sota el títol “Quinze anys de biblioteques escolars a Catalunya (1992-2007) crònica d’una altra oportunitat perduda” de la Mònica Baró i la Teresa Mañà.

En aquest article es fa un ampli repàs als darrers anys d’evolució en l’àmbit de les biblioteques escolars indicant quin és l’estat d’aquestes biblioteques, quina és la realitat en comparació amb la legislació vigent que les regulen, quines accions s’han fet des del món de la biblioteconomia... potser una mica massa negatiu, no?

És cert que la realitat de les biblioteques escolars és complicada, que des de les institucions no tenen gaire clar quin camí s’ha de seguir, ni quines han de ser les accions correctes per tal d’aconseguir el bon funcionament d’aquestes, dona la sensació que s’improvisa. I no entraré en la qüestió del perfil de professional que ha de treballar en aquest tipus de biblioteques (això en un altre post). També és cert que des de l’àmbit professional s’estan fent coses i molt interessants però crec que és necessari “institucionalitzar i regularitzar” d’alguna manera aquesta situació per donar força per establir-se de manera definitiva.

No obstant, no tot és tan negre, si que hi ha petites clarianes per poder veure el sol i petites iniciatives que van fent via i van donant el seus resultats. Potser no són conegudes, però que des de la seva petita trinxera estan aconseguint el que haurien de pretendre totes les biblioteques escolars: promocionar la lectura. També és cert que des d’aquestes trinxeres no guanyarem mai la guerra que cal sortir i donar-se a conèixer, fer allò que els bibliotecaris mai hem fet bé que és “vendre’ns”. Fer marketing, campanyes similars a les de les biblioteques públics. Crec que la feina d’aquestes ha de ser un referent a seguir en tant que gràcies al seu treball, la seva oferta d’activitats i serveis i el recolzament de les institucions s’han consolidat com un dels serveis més ben valorats dins la societat.

Si més no, continuarem a les trinxeres treballant, lluitant per guanyar aquesta guerra, pitjor això que res.