30.12.09
25.12.09
16.12.09
Educar para fabricar ciudadanos
5.12.09
Escoles del segle XIX per alumnes del segle XXI
Una mostra de l'ús que l'alumnat fa de les TIC el teniu en aquest vídeo que és molt representatiu del canvi de paradigma que vivim:
2.12.09
TIC i innovació: una visió de Manuel Castells
Unes reflexions molt interessants sobre com ha d'afrontar l'escola el futur amb la integració de les TIC.
26.11.09
Mind42: mapes conceptuals
Molts de vosaltres coneixeu eines de creació de mapes conceptuals o mapes mentals que permeten la presentació esquemàtica de continguts.
Volia destacar-vos el Mind42 per les opcions que permet d'afegir continguts a les etiquetes com enllaços, imatges, notes... que donen un valor afegit a l'esquema.
22.11.09
Me'l canvies?
Doncs, Bookmooch ens permet reviure "virtualment" aquestes vivències a través de l'intercanvi de llibres. Una alternativa al bookcrossing amb la que podem accedir a una omportant col·lecció d'obres on trair allò que realment ens interessa i no el que ens "trobem".
Una nova manera de reviure aquelles sensacions de quan es canviaven les novel·les d'Estefania, us en recordeu?
Aaaaaaaaaaaaaaah...
12.11.09
Volen versos!
En aquesta ocasió es tracta d'una recopilació de poemes sobre la lectura, els llibres i les biblioteques amb el títol de Volen versos!. A més, cal destacar d'aquest material són les il·lustracions que les acompanyen.
Un material que es posa a disposició a tothom!!!!
Gràcies per aquests materials!
Enhorabona.
8.11.09
Recull de videotutorials d'eines 2.0
Font: Les TIC i l'educació
6.11.09
Resultats d'Imagina la biblioteca pública del s. XXI
Ara ja es poden consultar els resultats...
Consultar l'informe final
4.11.09
Les TIC a l'educació...
Les tecnologies han estat un suport i un canal d'ampliació de conceptes. Ara, a Dinamarca, proposen un nou àmbit d'aplicació: els examens. Si bé no és una novetat ja que a nivell universitari ja s'utilitzen els ordinadors per fer examens dins l'àmbit escolar és més novedós. Si volem tenir alumnes comptents en TIC, una manera de demostrar-ho és en les proves.
Un article de El País explica més en profunditat aquesta iniciativa: "Los estudiantes daneses podrán usar Internet en los exámenes finales"
28.10.09
21.10.09
Manel Castell parla sobre Educació i TIC
Font: A nosa biblioteca
8.10.09
Catalans... el Kindle és aquí!
S'escolten tambors d'una nova batalla... Kindle o Reader?
El temps ens ho dirà!
Llegir la notícia completa
4.10.09
Nou suport: el vook
Una nova prova, una nova aventura:
Trailers: Jude Deveraux
1.10.09
Allà on viuen els monstres: ESTRENA!
Una de les grans estrenes pel que fa al cinema infantil i de les més esperades ja que es tracta d'una de les obres més importants de la literatura infantil i juvenil.
28.9.09
La biblioteca "ideal"
"Si un día decides ponerte a hacer limpieza en tu puesto de trabajo, y se da el caso de que no eres la única persona que ha pasado por allí y que trabajas en un lugar que lleva, digamos, unos años funcionando, te encontrarás con cosas de lo más curiosas. Puede que no tengas mucha suerte y lo más curioso que te encuentres sea una bolsa escondida con los restos de lo que en mejores tiempos fue una tableta de chocolate (totalmente verídico), o puede que tengas más suerte y encuentres lo que encontré yo hace unos días: las “Normas prácticas de la bibliotecaria ideal”, o lo que es lo mismo, un dossier de siete folios, fotocopiados y grapados, escritos a máquina por la señora “Llibrèria Volum i Tom” en diciembre de 1986, y que contienen todo lo que una buena bibliotecaria debe saber para llevar a la práctica su profesión de manera impecable.
Sería demasiado egoísta no compartir este documento de valor incalculable, especialmente el apartado en el que habla de uno de los peores enemigos de los libros: los lectores. Les reproduzco, traduciendo del catalán en el que está escrito, lo que se dice sobre ellos:
===
[Los lectores] son los elementos destructores más hábiles y sistemáticos de los libros. Entre otros perjuicios, arrugan los libros, los ensucian con todo tipo de manchas (desde la tinta al aceite, pasando por la salsa de tomate), los llenan de garabatos, los mutilan, les arrancan páginas enteras, recortan las ilustraciones, los desencuadernan, los pierden y los roban. Una banda de estos terribles lectores puede cargarse una biblioteca de tres mil volúmenes en un par de meses.
Es un agente muy difícil de combatir, ya que es una especie protegida por la ley y su desaparición física nos podría suponer algún disgusto; por lo tanto, debemos tolerarlo. Eso sí, hay que procurar que se acerque bien poco a las bibliotecas tomando medidas disuasorias. Como en los manuales que tenemos al alcance no se habla de dichas medidas, nos alargaremos en la enumeración de los diferentes métodos que toda buena bibliotecaria ha de saber y practicar.
1.- El acceso.
Toda biblioteca debe exigir un carné al lector, y para eso debe solicitar un aval. Busquen que los avales sean de gente poco disponible. También se puede hacer que el precio del depósito sea bastante elevado. Hagan que se necesite un carné especial para entrar a determinadas salas y que se necesite un aval todavía más restrictivo para ello.
Si son ustedes las afortunadas veladoras de una biblioteca que no está abierta al público de manera indiscriminada, pierdan las llaves en el momento en que alguien quiera visitarla o consultar su fondo, o directamente desaparezcan, si pueden prever la visita con suficiente antelación.
2.- La vigilancia.
Un buen cacheo en la vestimenta y las pertenencias de los lectores en el momento de entrar, y obligarlos a dejar la mayoría de las cosas que lleven, podrá eliminar elementos mutiladores: tijeras, cuchillas, cerillas, cigarros, punzones, etc. y elementos que ensucien: latas de cerveza o coca cola, bolsas de patatas fritas, pipas, caramelos, chicles, etc.
Entre las mesas conviene que se paseen guardias de seguridad proveídos de algún arma de defensa personal. Notarán que, pese al cacheo, los malévolos lectores siempre consiguen pasar alguna tijerilla escondida en un dobladillo, o un cortaplumas metido en un calcetín, así que no será fácil el enfrentamiento. Los guardias deben tener aspecto antipático y de mal humor, y expulsar de la sala a aquellos lectores que hablen o hagan ruido. También deben encargarse de vigilar el trato que reciben los libros. En este sentido deben ser implacables y llegar a la derogación del carné en caso de reincidencia.
3.- El tiempo.
Desde el momento en que el lector les pida una obra determinada hasta el momento en el que la recibe, debería pasar como mínimo un cuarto de hora, y si s posible dos o tres. Esta táctica pone muy nerviosos a los lectores, pero no por eso debemos perder nunca la calma ni la sonrisa condescendiente. Suele ser una estrategia muy eficaz, sobre todo si va acompañada de un límite en la consulta de obras; jamás se deben dejar más de tres obras al mismo lector. Con este sistema puede que consigamos que el lector prefiera comprarse las obras él mismo y quedarse en casa, lo cual sería un éxito para nosotras.
4.- La negación.
Un “no” en el momento de consultar un libro es el método más eficaz, pero requiere una fuerza personal y una preparación en la sutileza que no se enseña con demasiada insistencia. Si no disponen de estas cualidades, tomen otras medidas. Niéguense a dejar en consulta o en préstamo aquellas obras que corren más peligro o simplemente que no quieran dejar por el motivo que sea. Aleguen que están en préstamo, restaurándose o encuadernándose, que las están consultando, o que el lector ha consultado mal el catálogo (que ustedes mismas ya habrán procurado que sea bien críptico) o que ha rellenado incorrectamente la ficha de solicitud. Verán cómo este método, a la larga, da sus frutos.
5.- Conclusión.
Sobre todo, si no pueden poner en práctica ninguno de estos métodos, encomiéndense y tomen ejemplo del santo patrón de las bibliotecarias, que prefirió quemar su biblioteca antes que dejar consultar un libro. Su martirio ha sido glosado recientemente y con gran acierto por Umberto Eco en su obra “El nombre de la rosa”. Hagan novenas, pues, a San Jorge de Burgos (1) y eríjanle una capillita entre los volúmenes de la Enciclopedia Espasa para que vele en todo momento por nuestro santuario de sabiduría."
===
Sí sí... ríanse... pero quién no haya visto en la práctica al menos una de las anteriores técnicas, que tire la primera piedra.
(1) En ningún lugar he encontrado que San Jorge de Burgos sea patrón de las bibliotecarias, lo cual no significa que no tengamos patrón, porque por lo que parece tenemos varios…
23.9.09
Una curiositat...
He arribat a conèxier l'origen del mot SPAM i he alucinat!!!!
Posteriorment aquest mot va ser adoptat pels mítics Monty Python com a crit de guerra.
Una frikada :-)
17.9.09
Professors bibliotecaris a Portugal
En la normativa que el Ministeri d'Educació del país va fer pública aquesta decissió és marquen clarament quins són els criteris de selecció del professorat que durà a terme aquesta tasca. En aquest punt entrem en el debat de si han de ser professors formats en biblioteconomia o bibliotecaris amb nocions de pedagogia... però en aquest cas voldria destacar la importància que se li dona a l'aspecte de formació en l'àmbit TIC.
Us recomano que llegiu el quadre d'assignació de punts per la formació acadèmica dels opositors.
Les tecnologies han arribat als centres escolars amb força (o amb portàtils) i són una via que, des de les biblioteques escolars, s'ha d'explotar ja que els beneficis a nivell de rendiment i servei a l'usuari augmenten exponencialment.
Una aposta valenta i decidida que molts països, com el nostre, haurien de seguir. Fa molts anys que les biblioteques escolars són una demanda (o una necessitat) en els centres educatius. A més, la revolució tecnològica en la que estem immersos des de fa uns anys, pfa que formació dels nens/es i joves en l'àmbit de l'alfabetització informacional sigui fonamental en la seva formació acadèmica i personal ja que els hi permetrà una millor adaptació a la societat en la que viuen.
A veure si l'efecte "copiar i enganxar" al que, per desgràcia, els qui ens governen apliquen habitualment, ho facin amb mesures d'aquest tipus.
12.9.09
8.9.09
Escola 2.0?
Els últims mesos he publicat uns quants posts que tots junts serien una petita reflexió del que representa aquest canvi tant a nivell docent, metodològic o tècnic.
En el transcurs d'aquest curs els alumnes d'ESO i Cicle Superior de primària disposaran d'un portàtil per seguir les classes. Personalment, la situació em planteja tota una sèrie d'interrogant, com a part implicada en aquest tema, tant des del punt de vista més teòric com del més pràctic.
Des de la vessant teòrica considero que un canvi d'aquesta importància requereix d'una anàlisi profunda i no de la improvisació que vivim. Ha d'haver-hi un material de qualitat que s'adapti a les noves circumstàncies i que aprofitin al màxim les possibilitats que les TIC ens ofereixen en aquest àmbit. No ens podem quedar en un simple PDF del llibre de text! i que ens limitem a passar pantalles. Els materials han d'animar a l'alumne a investigar a generar el seu propi coneixement.
Potser el fet de seguir llibres de text no és la única solució. Des de fa uns quants anys iniciatives com Moodle estan fent grans avenços en aquesta línia construccionista que afavoreix la creació d'aquest coneixement per part del propi alumnat.
El canvi no ha de ser només tecnològic, aprofitant la situació hem de fer una passa més enllà i centrar esforços en un canvi de metodologia. Què canviarà el fet de que cada alumne disposi d'un ordinador si es continuen impartint classes magistrals?
El punt neuràlgic d'aquest canvi són els professors i malgrat que hi ha experiències excel·lents encara existeixen grups de docents que, malgrat no declarar-se obertament contraris a aquest tipus de canvi, en són molt reticents.
Seria convenient fer en un primer moment una formació profunda al professorat sobre quines són les línies bàsiques sobre les que s'ha d'actuar per poder fer més eficient i efectiu aquest canvi ja que són ells la pedra angular al voltant de la qual girarà tot aquest canvi.
Com a reflexió final vull deixar-vos un vídeo que representa, crec que molt encertadament, el que hauria de ser o cap a on hauríem d'anar:
Posts relacionats:
29.8.09
Més sobre e-book
En la seva anàlisi venia a dir que si bé el nou format suposarà un gran avantatge sobretot a nivell acadèmic (consulta de manuals, descàrrega de llibres descatalogats...) el llibre en suport paper no desapareixerà.
Considera que el moment en que vivim és similar al de l'aparició de la televisió i la possible desaparició de la ràdio. Unes reflexions interessants sobre un futur que es presenta incert però al que ens adaptarem.
Carmen Balcells "El libro nunca morirà"
19.8.09
Una nova manera de veure les biblioplatges
No faré cap comentari.... us ho deixo a vosaltres.
14.8.09
Reader o Kindle?
Des del Beta vs. VHS fins al HD o Blue ray les lluites comercials condicionen a l'usuari que no sap que triar, quin criteri seguir, tothom diu la seva, tothom vol vendre... però l'usuari el que vol són garanties de que el producte que vol adquirir tindrà continuitat i no desapareixerà i serà un gadget més a acomuluar amb els Spectrum, Amstrad, cintes de Beta i moltes altres andròmines.
Però en la batalla que ara ens interessa qui guanyarà? Kindle o Reader? Sony o Amazon? (Sony fa poc ha sortit guanyador de la batalla amb el Blue Ray) Quin és el millor format? Seran compatibles? Sembla una batalla a l'estil Harry Potter: només pot sobreviure un, la mort d'un representa la victòria de l'altre...
3.8.09
Impremta 2.0
Fa un parell d'anys es llençava al mercat la Espresso Book Machine, la màquina de fer llibres a demanda degut a la necessitat de tenir disponible un ampli catàleg d'obres al que les llibreries no poden fer front davant de la voràgine editorial i la falta de superfície útil dels seus locals. Avui es tracta aquest tema en l'article "Nostalgia de papel" de Bernar Freiría al El País.
Suposo que aquest canvi també afectarà a les biblioteques, sobretot a les biblioteques públiques, però no tinc gaire clar de quina manera. És cert que des de fa anys les biblioteques universitàries i especialitzades han anat digitalitzant els seus fons (un projecte molt conegut ha estat el de la Biblioteca de Catalunya) tot i que han mantingut el fons en paper i la convivència és total i s'han fet passes en aquest sentit però de quina manera es farà a la biblioteca pública? Com s'adaptarà aquest servei als usuaris de la biblioteca pública? S'està fent alguna cosa?
30.7.09
Espai de llibres a Icatfm
L'espai dedicat als llibres és un espai diferent. Hi podem trobar una gran quantitat d'informació que es presenta a partir de diferents imatges a mode de clixés fotogràfics a partir dels quals podem navegar i seleccionar, escoltar, veure, descarregar o llegir tota la informació que presenta o llegir el bloc de Jordi Cervera...
Un espai amb un munt de novetats per... llegir, escolta, mirar?
27.7.09
"El profesor desorientado" o mareado?
En un debat, personalment inexistent, es contrastaven les oportuinitats que ofereixen les tecnologies sobre les classes magistrals, els beneficis a nivell de motivació de l'alumnat sobre el tedi que provoca el paper i el llapis entre d'altres aspectes i es mostraven altres opinions de professors que preferien continuar fent les classes de la mateixa manera que ho han fet durant els darrers 30 o 40 anys.
L'article comença amb una frase brillant i a partir de la qual comença el debat:
"Unos creen que el problema es que profesores del siglo XX intentan educar a jóvenes del siglo XXI en unas escuelas del siglo XIX, y por eso no termina de funcionar. Otros, que se han perdido valores básicos de la educación, sobre todo, la disciplina y el esfuerzo."Personalment crec que el debat no es decant pas cap a problemes de disciplina i esforç ja que són valors que des del professorat es valoren positivament i s'intenten treballar (o recuperar en alguns casos).
Crec que el problema és més aviat metodològic: "el debate de la escuela va más allá de la disciplina; lo que se enseña y cómo se enseña, sobre todo en la educación obligatoria".
Primer s'han de disposar dels recursos necessaris per fer possible aquesta aplicació de les TIC a les aules i formar al professorat que ho necessiti en aquests aspectes. Ara bé, tenir molts ordinadors i projectors no és suficient. S'ha de fer un canvi metodològic, sense aquesta voluntat serà impossible adaptar-se a un canvi que, tard o d'hora, ens agradi més o menys, es produirà, si no s'està produint.
Al marge dels recursos, sense els quals és més que evident que no es pot avançar, s'ha de tenir una actitud positiva envers aquest canvi. Veure aquelles debilitats (la manca de coneixement de determinades tecnologies) com una oportunitat (aprendre i aplicaré aquests nous coneixements), fer partícip a l'alumne i demanar-li ajuda (no és perdre autoritat ni respecte) en aspectes tècnics.
El professor no ho sap tot (ni ho ha sabut mai tot) el que sí que sap és com ensenyar-ho.
I com que diuen que una imatge val més que mil paraules us deixo aquest vídeo que pot servir com a resum:
24.7.09
Micropedia TV
Voldria presentar-vos un recurs molt interessant que he descobert via "serendipia" (això vol dir que no recordo com vaig arribar fins aquí) que és Micropedia.tv.
Aquesta inciativa prové d'Emprendedorex, una comunitat nascuda a Extremadura, i que pretén crear un espai de píndoles d'àmbits concrets del coneixement on, a través de vídeos d'un minut, es facin aportacions sobre aquell camp.
Una interessant iniciativa que s'assembla molt a d'altres engegades també en aquest sentit com pot ser el projecte LAMS (d'aquí poc farem algun comentari).
Una iniciativa molt interessant que en un futur, a mesura que es vagin fent aportacions, pot ser un espai on trobar molt material. Un exemple pot ser el seu vídeo de presentació, no us el perdeu!!!
Vídeo de presentació
9.7.09
Som compeTIC's?
Un formulari d'unes 28 preguntes generals sobre l'ús quotidià de la tecnologia. Això determinarà quin és el vostre nivell: BÀSIC, MITJÀ o ALT.
S'informa des de l'ACTIC que el proper més d'octubre s'obriran tota una sèrie de proves amb les que s'expedirà un certificat que determinarà oficialment el nivell de competència TIC. I ara... a TICejar!
6.7.09
Com crear línies de temps
Un exemple són aquestes dues aplicacions que permeten la creació d'eixos cronològics de manera ràpida i eficaç.
Un d'ells, Timerime, ens permet crear un eix cronològic interactiu on poder afegir imatges, enllaços... i a més genera un codi embed (dona l'opció de crear diferents formats) per poder incloure al web.
24.6.09
21.6.09
11.6.09
Candidat al premi Hans Christian Andersen
4.6.09
I per què no?
L'autor proposa que les televisions, a canvi i com mostra de bona voluntat, fomentin la compra d'elements que fomentin la lectura... per compensar!
Una proposta, un tant irònica, és que el diari en qüestió ofereixi, per exemple, llibres digitals: i per què no?
2.6.09
Un regalet... poètic!
AMOR EN LA BIBLIOTECA
Liliana Cinetto
Cuentan que cuentan que había
una vez una princesa
que vivía en un estante
de una vieja biblioteca.
Su casa era un cuento de hadas,
que casi nadie leía,
que estaba entre un diccionario
y un libro de poesías.
Solamente algunos chicos
acariciaban sus páginas
y visitaban a veces
su palacio de palabras.
Desde la torre más alta,
suspiraba la princesa.
Lágrimas de tinta negra
deletreaban su tristeza.
Es que ella estaba aburrida
de vivir la misma historia
que de tanto repetir
se sabía de memoria:
la bruja que la hechizaba
por envidiar su belleza
y el príncipe la salvaba
para casarse con ella.
31.5.09
Més programes... anticopy!
- Turnitin: recurs de pagament que ja fan servir algunes universitats
- Compilatio: també de pagament. És un producte francès molt extès entre les escoles d'aquest país.
- Copyscape: hi ha dues versions. Té productes gratuits però amb número màxim d'escanejos mensuals.
- Antiplagio: és un programa del projecte Educared. És gratuit i fa 5 anys que funciona. S'ha de descarregar gratuitament des de la web del projecte Educared.
28.5.09
PDF Search Engine
Moltes vegades busquem tutorials, manuals, llibres... sobre un tema determinat i el que necessitem és un pdf.
Amb aquest recurs, PDF Search Engine, podrem fer una cerca sobre materials exclusivament en aquest format. El cercador permet fer un visualització en format flash del recurs per poder veure si allò que necessitem per, posteriorment, iniciar la descàrrega. Entre moltes opcions, PDF Search Engine, permet la cerca de e-books.
26.5.09
Més... "Una ma de contes"
Llegeixo a la web de Rosa Sensat que l'excel·lent sèrie d'animació "Una ma de contes" de la que ja em parlat fa temps (Una ma de contes) torna a emetre des de l'11 de maig.
En aquesta ocasió els temes que es tracten no són contes populars si no les obres d'art que hi ha exposades al MNAC que conformen un nou lot de 10 capítols.
Els nous capítols s'emeten cada dia a les 17.50 i els nous capítols els podrem veure fins el 5 de juny! Si voleu veure autèntiques obres d'art en moviment... no us ho perdeu!!!!
P.D: També els podreu veure des de la web de TV3.
24.5.09
Cuentan que cuentan...
Amb un programa molt complet i un cartell molt interessant posen en marxa aquestes primeres jornades amb una gran varietat de temes i àmbits temàtics: il·lustració, publicació, animació a la lectura...
S'aprofita l'ocasió per informar que el centre de documentació de la Casa Amèrica està ampliant el seu fons i especialitzant-lo en LIJ. Una excel·lent notícia.
Consultar el programa
21.5.09
Exposició: Territoris fantàstics
En aquesta exposició es fa un recorregut per diverses obres clau de la LIJ a través d'elements claus d'aquestes. És fa especial èmfasi en les obres en les que es juga amb l'aparició de móns fantàstics als que s'accedeix a través d'un passadís secret.
El comissariat de l'exposició corre a càrrec de Pep Molist, garantia de qualitat!
14.5.09
12.5.09
Macmillan LIJ
La primera impressió va ser força bona i el fons presentat, tot i que de moment, escàs és de qualitat (tant a nivell literari com "material").
Algunes col·leccions semblen interessants tant pels autors com pels il·lustradors. Un exemple és la col·lecció de Rita escrita i il·lustrada per Mikel Valverde.
3.5.09
El navegante: publicacions 2.0
Sota el títol de El Navegante podem accedir a una publicació que editen des de la biblioteca d'aquest institut i que ja va per la tercera edició.
El darrer número dedicat a la biblioteca 2.0 planteja tota una sèrie de qüestions i interrogants sobre com ha d'adaptar-se la biblioteca del centre a aquests canvis, si és que encara no ho ha fet.
El Navegante és una excel·lent mostra de com la biblioteca pot arribar al públic general, de mostrar-se com un ens actiu dins de la vida del centre i un exemple d'integració dins del currículum. D'altra banda, la interdisciplinarietat queda plasmada en aquest tipus de treball.
29.4.09
Les TIC a l'educació
Des del món de la biblioteconomia ja fa temps que es veu la necessitat de conèixer i aplicar les TIC dins de les nostres realitats.
La biblioteca escolar no és una excepció i des de moltes ja fa temps que es treballa amb aquest concepte.
26.4.09
Ver para leer
Un document d'unes 80 pàgines en les que s'explica la història del llibre il·lustrat, què és, quina funció té, com podem motivar a llegir a través dels àlbums... en definitiva un petita joia que es publica des de la secció de biblioteques escolars del Centro de Recursos para el Aprendizaje de Xile (la secció de recursos pedagògics és una petita mina farcida de tresors!)
S'han de destacar alguns del articles que conformen el llibre:
- Cómo motivar la lectura a través del libro álbum.
- La función de la imagen en el álbum
- Herramientas de la ilustración para construir significados
Valoració: excel·lent!!!!
Bibliotecas Escolares CRA / Ministerio de Educación: Ver para leer. Acercándonos al libro álbum. Santiago, MINEDUC, 2008.
23.4.09
21.4.09
Il·lustradors: Subi
Es tracta d'un espai especial en el que un il·lustrador i una escriptora comparteixen una mateixa web. De la il·lustració podríem destacar la varietat de registres: científic, còmic, humorístic... amb un traç dinàmic i viu, ple de detalls que aporten un valor afegit a les il·lustracions.
Subi i Anna fan una proposta molt especial en el que es combina el treball de l'il·lustrador amb el de la creació literària... un fet no gaire freqüent i crec que molt enriquidor.
18.4.09
Les biblioteques i les catedrals del coneixement
Consisteix aquest recurs, que tampoc varia gaire d'altres iniciatives com Europeana, i que recull diversos documents, significatius dins de la història de la humanitat, organitzats per origen geogràfic i disponibles amb una important informació complementària.
Però el meu dubte és si funcionarà i serà un punt de referència o quedarà com una iniciativa més i amb una presència testimonial.
+ informació: "La mayor "catedral intelectual" se alza en Internet"
11.4.09
Contes interactius
Els contes s'agrupen en dues grans seccions "Ivan y Navi" i "El mundo al revés" on dins trobarem una bona col·lecció d'històries per escoltar. Unes il·lustracions molt treballades i acurades que es completen amb una excel·lent narració fan d'aquesta web un espai acollidor i captivador.
9.4.09
Petites faules
És una sèrie on es narren les faules d'Isop i Lafontaine amb uns il·lustracions en ombres. Unes històries molt conegudes però que captiven a grans i petits.
Recorda en certa manera al programa Una ma de contes que també emet el K3.
Us deixo amb una mostra.
5.4.09
Il·lustradors: Brian Lies
26.3.09
Il·lustradors: Cathy Delanssay
Una il·lustradora que destaca per les seves il·lustracions de formes suaus i arrodonides que transmeten calidesa i que tenen un cert toc... "retro".
Compta amb una pàgina web molt completa. Us recomano el seu portfolio on podreu veure un petit resum de la seva producció. I també podeu accedir al seu blog (en francès).
17.3.09
Shaun Tan a la carga!
Una nova publicació està ja al carrer sota el títol de Los conejos.
16.3.09
Un petit plaer...
El blog dels amics Frikitecaris també fan esment d'aquesta bonica llibreria.
14.3.09
Informe Alfin'09
De l'informe és molt interessant la presentació teòrica del concepte d'alfabetització informacional.
Hacia la alfabetización informacional en las bibliotecas públicas españolas
2.3.09
Indignació: pressupost d'educació!
M'ha cridat molt l'atenció, o més ben dit, m'ha posat els pels de punta, l'afirmació del conseller dient que per poder solucionar els problemes derivats de la modificació del calendari escolar l'apartat pressupostari no era cap problema ja que la seva conselleria no esgotava el pressupost!
"Si es necesario, claro está, ampliaremos la partida presupuestaria actual, que hoy, por el momento, no llega a consumirse". Com és possible?
El sr. Maragall ha passat per les biblioteques escolars? Una petita partida per a aquestes no aniria malament sr. Maragall!
Moltes escoles no disposen de recursos per poder desenvolupar correctament les seves tasques diàries (ni extraescolars ni de lleure) per manca de pressupost i ara resulta que la conselleria no l'esgota!!!!
Indignant! x-(
26.2.09
Premi Fira de Bolonya 2009
Mesos enrrera vam parlar d'aquesta editorial que destaca per l'originalitat de la seva oferta editorial, per triar un camí diferent i apostar per un treball artístic de qualitat.
17.2.09
Més Alfin...
Una bona eina per a poder afrontar les noves competències que s'exigeixen als alumnes i una gran quantitat de recursos per a poder treure el màxim de profit!
Aproftio per reomanar-vos el bloc Bibliotecarios 2.0. que he descobert a través de Documentación, biblioteconomía e información
En aquest blog trobareu una gran quantitat de material excel·lent sobre Alfin!!!!
16.2.09
Les biblioteques escolars segons Informe de la lectura en España 2008
- Un 61% de les biblioteques escolars no tenen pressupost o bé tenen menys de 300 euros de pressupost.
- El fons del 86% de les biblioteques escolars està desequilibrat amb un predomini de la imaginació per sobre del coneixement.
- El 91% de les biblioteques no tenen dotació tecnològica pel que només l'1% dels alumnes fan treballs a la biblioteca.
- El 71% dels responsables de biblioteca no han rebut formació tècnica, el 63% dedica menys de 5 hores setmanals i el 73% no han rebut formació sobre LIJ.
- El 54% no tenen relació amb d'altres biblioteques.
"la mejora de las bibliotecas escolares necesita una política estable que, en nuestra opinión, debería asumir un triple compromiso: estándares internacionales (son una guía imprescindible y común, aunque los caminos para alcanzarlos puedan ser diferentes), evaluación (como mejor garantía para la orientación de los programas) y personas (bibliotecarios escolares y profesores).
Hi ha experiències de biblioteques escolars que funcionen però crec que el funcionament d'una biblioteca escolar, al marge dels recursos tècnics i econòmics depenen de la capacitat del professional que estigui al capdvant d'aquesta per aconseguir un rendiment d'aquesta.
Sin una apuesta decidida por los profesionales (por asegurar que cada biblioteca cuente con un bibliotecario escolar cualificado y con dedicación y por disponer de un equipo de profesores competentes como formadores de lectores y como lectores) será difícil lograr una mejora a fondo de la lectura en la educación, es decir, no podremos ser igualmente optimistas con los datos, las prácticas y las políticas".
Veurem com continua...