20.12.07
18.12.07
L’hereu de Harry Potter
Aquesta sèrie ha estat molt ben rebuda i ha marcat un punt d’inflexió en molts aspectes dins la història de la LIJ, però ara es planteja un nou dilema o repte: qui serà el successor? hi ha successors? afectarà aquesta manca d’icona literària als joves lectors? tindrà repercussió a nivell d’interès per la lectura?
Aquesta continuïtat està absolutament assegurada pel que fa a històries, a personatges amb una marcada personalitat que es poden convertir en nous ídols juvenil, així com escriptors excel·lents que garanteixen, sota el meu punt de vista, un nivell literari altíssim.
Ara bé, els meus dubtes es centren, no tant en el nivell d’aquesta LIJ sinó en la seva repercussió mediàtica, és a dir, continuarà tenint la LIJ la mateixa presència que amb el fenomen Potter?
Penso que, tot i que no és essencial, sí que és molt important que se’n parli de llibres, de literatura per a joves, que s’entri en debat (alguns interessants i seriosos, d’altres no tant), en definitiva, l’objectiu és que es parli de llibres.
El gran enigma serà en conèixer el nou rei del panorama literari infantil i juvenil. Properament...
14.12.07
La lectura per plaer
Sembla ser que l'informe PISA, (i em pregunto: feia falta un informe per adonar-se d'aquesta realitat) ha deixat al descobert temes que els que estem en contacte amb els nens i joves i treballem pel foment de la lectura venim reclamant des de fa molt i molt de temps.
A veure si ens treiem alguna cosa positiva de tot aquest enrenou, que es parli més (i millor) de la lectura, de la seva importància, del seu foment i de les biblioteques i llibreries!!!!
No tenim remei, si ens ho diuen des de casa no ens ho creiem, han de venir de fora per dir-nos coses tant evidents com aquestes?
Som així!!!!
12.12.07
Homenatge a Sebastià Sorribas
Sebastià Sorribas (Barcelona, 1928 - 2007) és llicenciat en Història. S'inicia en el món de la literatura infantil amb el llibre El zoo d'en Pitus, premi Folch i Torres 1965. D'aquest primer llibre se n'han fet més de 30 edicions (i es continua reeditant) i ha estat traduït a d'altres llengües com el francès, el gallec o l'euskera. El 1973 guanya el premi del CCEI amb Els astronautes del "Mussol". El 1983 apareix La cinquena gràcia de Collpelat (premi de la Generalitat 1983 i Crítica Serra d'Or, 1984). A part de conrear la novel·la infantil, és autor de nombrosos llibres per a joves sobre la història de Catalunya, alguns d'aquests llibres guardonats amb el premi de la Crítica Serra d'Or.
3.12.07
A voltes amb la dinamització...
30.11.07
SLB'07
7.11.07
Un fet desagradable
6.11.07
31.10.07
30.10.07
Censura als blogs?
Publicava divendres passat El País una notícia que podríem qualificar si més no de curiosa. El titular deia : "Italia prepara una ley para controlar los blogs" i s’explicava quina era lo proposta de llei per controlar i regular l’ús i publicació dels blogs en aquest país. Les mesures que es pretenen prendre van des de l’obligació de contractar un periodista col·legiat que faci la funció de director de la publicació, registrar-se com una empresa editorial o gravar-lo amb impostos.
Evidentment, la resposta per part de la blogosfera italiana ha sigut immediata i contundent, fins el punt que el Govern italià es planteja, com no podia ser d’altra manera, la retirada d’aquesta llei.
També s’informa que algun blog, en concret el del professor de la Universitat de les Illes Balears, Ricardo Galli, ha hagut de retirar el seu blog degut als posts publicats.
La lectura que podem fer d’aquesta notícia és doble: d’una banda, podem prendre’ns-la com una anècdota, una idea absurda d’un Govern que pretén desviar l’atenció sobre altres temes o que simplement no ens saben més, o bé com un primer toc d’atenció sobre les polítiques de determinats governs sobre aspectes que molesten o no agraden.
Fa un temps, si no recordo malament ja es va publicar un manifest sobre l’ètica del blogger en el que es demanava una actitud de respecte envers els altres i les seves opinions i que els blogs no fossin una eina d’atac cap a aquelles tendències, idees i col·lectius amb els que no es comparteixen idees. Potser un codi deontològic del blogger no és una mala idea, si més no és una opció, i és el que pretén esdevenir aquest manifest.
Ara bé, intentar controlar fins a l’extrem que proposa el govern italià no és un acte de control, això té un altre nom: censura.
11.10.07
Què llegim
9.10.07
Lectures obligatòries?
Es comenta en un dels articles la importància de la lectura a l’escola i de la conveniència o no d’aquesta obligatorietat.
Crec, i per experiència, que tot el que es vol imposar, sigui en l’àmbit que sigui, i amb l’objectiu que sigui, no funciona. En el cas de la lectura és més que evident que no existeix cap recepta màgica que faci que la relació envers aquesta canviï però sí que existeixen metodologies que poden fer que aquesta relació, o l’aproximació cap a aquesta, tingui més o menys èxit.
El fet d’obligar a llegir a nens i nenes de certes edats pot marcar i molt la seva relació futura envers el llibre i la lectura. A l’escola s’obliga a llegir, a fer un treball sobre el treball o un examen, el que porta a l’alumne/a a entendre el fet lector com una activitat acadèmica més i que, en principi, no associa amb una activitat d’oci i diversió que pot realitzar en el seu temps de lleure, en tant que és feina per fer a l’escola i no pas a casa.
Potser, si aquesta relació, o aquesta primera presentació de la lectura es fes d’una manera divertida, atractiva, sortint de les pautes preestablertes... qui sap si no milloraria.
Tampoc és qüestió de deixar a la seva lliure elecció la tria de lectures, seria una opció “perillosa”, pel que fa a l’àmbit acadèmic, però sí que una àmplia selecció de material feta pel mestre/a, o perquè no, pel bibliotecari de l’escola (un expert amb certs coneixements, sota el meu parer) o per tots dos (encara seria millora), suposaria una bona solució per desmuntar l’estereotip de “el que em fan llegir a l’escola és un rollo”. (Cal reconèixer que moltes vegades tenen raó i que les lectures són “dures” fins i tot per nosaltres)
Diuen que “la primera impresión es la que vale”, per tant esforcem-nos en aconseguir que aquesta primera impressió sigui la millor possible: l’entusiasme, la imaginació i la creativitat han de ser les nostres millors armes. Tot el que nosaltres vivim amb passió és transmet amb passió, i aquesta sí que crec que és una bona recepta per encomanar als joves la nostra passió lectora.
1.10.07
De la importància de la lectura
Dins d’aquest número titulat Los libros me aburren es tracta la perspectives que la generació del zapping tenen sobre la lectura així com les possibles causes d’aquesta actitud negativa envers la lectura i tot el que envolta a aquesta.
Crec que els motius que generen aquest rebuig dels adolescents és important saber quins són per tal de poder plantejar-nos l’estratègia a seguir per tal de poder invertir la tendència.
Entre les causes que s’esmenten estan les influències de les TIC, l’actitud passiva davant les activitats que necessiten d’un esforç per a poder realitzar-se, la manca de capacitat per a concentrar-se juntament amb problemes de dèficit d’atenció (TDA) o l’hiperactivitat, l’elevat ritme en l’ús d’aquestes tecnologies...
D’altra banda, gran parts dels adults que treballen amb joves i adolescents són, com diu Lorenzo Vilches, immigrants digitals, és a dir, entren en un món desconegut i que no dominen. A més, les activitats TIC són molt riques en emocions però conceptualment buides, diu J.A. Marina, un fet difícil de combatre en tant que trobar activitats que no requereixin esforç i que a la vegada tinguin un contingut a nivell intel·lectual complet és força complicat trobar, es planteja un GRAN REPTE.
Tot i que l’escenari que no és gaire engrescador hem de ser capaços de poder trobar solucions. Crec que el repte de tots aquells que creiem en la lectura està en trobar la solució a aquest dilema.
Ser creatius, perspicaços, agosarats, intel·ligents i amb capacitat constant d’adaptació al canvi és la fórmula que ens pot portar a la solució... i MOLTA IMAGINACIÓ!
27.9.07
Una gran reflexió!
18.9.07
Si tu lees, ellos leen
7.9.07
Obert!!!
30.6.07
No només les activitats són importants...
Crec que, a més de dissenyar un bon programa d'activitats, enllaçar-les seguint la política d'actuació de la biblioteca, fer-ne una bona difusió... hi ha altres complements que potser no són tan importants però que farien de la biblioteca un món més fantàstic i imaginatiu.
8.6.07
Bibliotecaris a les biblioteques escolars
31.5.07
Noves idees?
23.5.07
Idees per a la biblioteca escolar
16.5.07
Web de Manuel Castells
9.5.07
Animació o Invitació a la lectura?
3.5.07
Portal de biblioteques escolars de Navarra
2.5.07
Blog de biblioteques escolars a Galícia
25.4.07
Exposició al Palau Moja
12.4.07
Novetat sobre ALFIN
11.4.07
Proposta de codi de conducta per a bloggers
Aquesta proposta comporta un debat, que ja s'està produïnt, respecte a l'establiment de límits en la publicació web. Hi ha opinions per a tots els gustos: censura, limits de la llibertat d'expressió...
El debat està obert!!!!
2.4.07
2 d'abril: dia internacional del llibre infantil
Podeu descarregar el tríptic en pdf amb el missatge aquí.
30.3.07
Una frase molt encertada
21.3.07
Article sobre LOE, biblioteques escolars, promoció de la lectura
15.3.07
PLEC: Proyecto de Lectura para Centros Escolares
En sus tres apartados, el PLEC ofrece un conjunto de elementos que facilitarán al profesorado el trabajo con la lectura y la biblioteca en el Centro.
Está dedicado, en este primer año, a la Educación Infantil y Primaria. En los dos próximos años ofreceremos nuevas propuestas para la Educación Secundaria Obligatoria y para el Bachillerato, sucesivamente."
10.3.07
Elegía por los libros de Bagdad
9.3.07
Revista de biblioteques escolars: Pensar el libro
El último número (enero de 2007) de "Pensar el libro", la revista del CERLALC (Colombia), está dedicado a las bibliotecas escolares en Iberoamérica. Los artículos pueden descargarse en pdf en la dirección http://www.cerlalc.org/revista_enero/
28.2.07
Materials sobre ALFIN
Crec que algunes d'aquestes ponències són interessants per a tots aquells que creiem i treballem l'ALFIN i que podem extreure bons idees. Considero que aquestes ponències poden ser una bona base sobre la qual construir diferents projectes ALFIN en el cas de les escoles. Només és una idea :-P
20.2.07
Una cita curiosa
"He sugerido hacer una propuesta de ley al parlamento, con el objetivo de privar de copyright a cualquier autor que publicaría un libro desprovisto de índice, y además condenado a una multa por ese delito"
Genial, genial i genial!!!!!!!!
(Perdoneu que no hi hagin els enllaços però hi ha problemes amb el PC :-(
15.2.07
Un vídeo divertit: Conan the Librarian!
Conclusions de les Jornades de Biblioteques escolars
25.1.07
Setmana del Llibre Infantil i Juvenil (26.01-04.02)
Un ampli programa dirigit a les escoles, les famílies i els professionals del sector, els editors, els traductors, els bibliotecaris, els llibreters, els professors o els mestres complementa les exposicions. Els llibres ens porten més lluny i, a més a més, obren un espai per conèixer, per descobrir, per dibuixar, per llegir, per donar una ullada, per gaudir d’un ambient d’històries, per escoltar, per aprendre i per intercanviar experiències per a professionals, i per a tothom qui estima els bons llibres infantils i juvenils."
23.1.07
Més sentències contra el cànon
11.1.07
Google i la literatura en català
Una operació milionària A l'acte de presentació, Dolors Lamarca, directora de la Biblioteca de Catalunya, ha destacat la importància de l'acord per a la internacionalització de la cultura catalana i per a facilitar l'accés a 300.00-500.000 llibres del fons de les biblioteques catalanes. Google sufragarà, ha dit, una operació que la Biblioteca de Catalunya ja s'havia proposat, però que no havia escomès perquè podia arribar a costar uns seixanta milions d'euros. Per Lamarca, l'acord té el valor afegit que els llibres estaran a disposició de tothom mercès al cercador Google, el més usat del món. Sense perjudicar el sector editorial El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que també ha parlat a l'acte, ha insistit en l'interès de l'acord, que sols abasta llibres exempts de drets d'autor i que, per tant, no perjudica les editorials, sinó que més aviat les afavorirà perquè fomentarà la lectura i estimularà l'accés a les obres literàries. Després de qualificar l'operació de mesura de foment del sector, ha observat que, malgrat el canvi inevitable cap al món digital, els llibres no desapareixerien perquè eren un producte perfecte per a difondre la cultura, encara que el sector s'hauria de reajustar, segurament. L'estratègia de Google per a retenir clients Per Jens Redner, director de Google Cercallibres a Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica, l'acord és molt notable, el segon de Google amb una institució de llengua no anglesa (el primer va ser amb la biblioteca de la Universitat Complutense de Madrid) i el tercer amb una institució europea. No ha dit quan es començarien a publicar a internet els llibres, perquè encara no hi ha terminis fixats, però ha assegurat que Google tenia interès a fer-ho tan aviat com fos possible. Segons Redner, la digitalització de llibres és una inversió estratègica de Google per a retenir clients: creuen que digitalitzant milers de llibres afavoreixen que els qui fan servir el cercador hi trobin més informació útil i el facin servir més sovint. De Josep Pla a Ramon Llull Isabel Aguilera, directora de Google a Espanya i Portugal, ha dit que a internet només hi havia un 10% o un 15% de la informació publicada al món, i que Google lluitava per fer que la xarxa superés aquest percentatge. També ha dit que, gràcies als llibres digitalitzats, qualsevol estudiant de qualsevol lloc del món podria llegir a internet tot d'obres literàries, de Josep Pla a Ramon Llull. Finalment, Jens Redner ha observat que un acord com aquest era una bona raó perquè el portal de Google Books Search es traduís també al català, oimés que Google no deixava de banda cap idioma. Tot i amb això, no ha dit quan es faria aquesta traducció. (Imatges: A la primera foto, el conseller Joan Manuel Treserras; a la segona, la directora de Google a Espanya i Portugal, Isabel Aguilera; i a la tercera, tots dos amb Jens Redner, director de Google Cercallibres a Europa, l'Orient Mitjà i Àfrica.)"